KOZARAC-Jutarnji trač…

Izbori su prošli, sad možemo i bez struje, sreća pa je svjetlost s munara i mjesečina punog mjeseca dovoljna da insan vidi kojim putem da ide…

Zanimljiva mi je euforija u bolje sutra nakon izbora, bilo bi dobro da to iskoristimo i zaista napravimo bolje sutra. Å to se tiče visoke politike tu ću i dalje radije ostati nepismen, dovoljno da razmišljam globalno, ali ću i dalje biti lokal patriota i sa istim ljudima činiti napor za to bolje sutra, o kojem toliko maštamo da nevidimo ni dobro koje prolazi svakodnevno pored nas…

Sve više razmišljam da pokrenem stranku Kozarac.ba ili barem Udruženje građana Kozarac.ba, kako bi neke stvari na ovome virtualu dobile legitimitet, a valjda bi pored ovoliko registrovanih uspio izgurati se, mada tada ne bih ni znao šta da činim.

Najbolje se snalazim ovdje kao urednik ove stranice i smatram da je to jedan moj doprinos Kozarcu, koji se danas može pohvaliti svojim učešćem na netu…

Lokalno gledano mi Kozarčani stremimo ka opštini, deklerativno svi, međutim nekolicina građana Kozarca radi na ovoj ideji. Nekolicina među kojima je i naš Arči za kojeg nismo glasali iz razloga što je Tihić zabrljao na vrhu pa mi poletjeli podržati Harija. I ja bi ga podržao da sam zadržao Sansku ličnu kartu.

I dalje će isti taj Arči raditi na projektu Opština ali s manje mogučnosti za djelovanje nego što je mogao imati. Isto tako i čovjek koji je najviše upučen u to Sead Čirkin.

Nama je i dalje isto raditi ali ako svi nebudemo dali svoj doprinos u ovim nastojanjima, đaba ćemo sutra davati kritike zašto Kozarac konačno ne uzme svoju sudbinu u svoje ruke i ne rješi neka osnovna životna pitanja.

Možemo se mi ljutiti kada konstatujemo da smo politički nepismeni, ni meni ta konstantacija nije draga, ali kako da dokažemo drugačije. Znamo brstiti u kafani a i na forumu ako hoćete, ali koliko nas je bilo ljetos na javnoj tribini. Ma kakva ona bila, ona je bila jedan pokušaj istog tog Arčija da napravi kontakte između dijaspore i Kozarca i da zajednički gradimo strategiju kojom bi išli.

Tri puta Savjet saziva Zbor građana i ne uspijeva sakupiti dovoljan broj građana ua kvorum kako bi mogao donositi validne odluke.

Pa ako se sami nećemo organizovati, imati prije svega jaku MZ koja bi bila nukleus iz kojeg bi se izrodila Opština, mislite li da će nas neko drugi organizovati ?

A kako da se organizujemo ako nećemo jedne druge podupirati bez obzira koji dres nosio, ako čovjek iftari u Kozarcu a sehuri u Petrovcu svaki dan…

Tužne vijesti ostaviću za sutra, i ovako je dovoljno tamno, a čini mi se da bih ovako mogao do besvjesti tipkati i na kraju se zapitati ima li ovo sve smisla?

Često razmišljam kada bi neko fakat i otvorio fabriku u Kozarcu, kome bi je otvorio, u Kozarcu trenutno večina radnika je iz Zenice, ko bi od nas radio…

Vjerujem da prvo treba da bude nas, pa će onda s nama doći i fabrike…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.