Bušu široka ovlaštenja


Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je zakon kojim se uvode pravila za saslušavanje i krivično gonjenje stranih državljana osumnjičenih za terorizam.

Zakon je dostavljen Senatu na razmatranje, pošto republikanci žele poslati dokument američkom predsjedniku Džordžu Bušu na potpisivanje prije pauze u zasjedanju Kongresa, zbog početka predizborne kampanje za izbore u novembru.

Da bi zakon stupio na snagu, neophodno je da ga podrži većina u oba doma američkog Kongresa, kako u Predstavničkom domu, tako i u Senatu, kao i da ga predsjednik potvrdi potpisom.

Uvođenje vojnih sudova

Zakon predviđa uvođenje sistema vojnih sudova, pred kojima će se suditi osumnjičenima za terorizam, koji su većinom pritvoreni u američkoj vojnoj bazi u zalivu Guantanamo, na Kubi.

Taj zakon daje veća prava optuženima u odnosu na prethodni sistem, ali im ipak uskraćuje prava koja obično postoje pred civilnim i vojnim sudovima.

Tekst zakona daje i opću definiciju ratnih zločina, poput torture, silovanja i bioloških eksperimenata, ali Bušu daje široka ovlaštenja da odlučuje da li su tehnike saslušavanja bile u skladu sa zakonom.

Tim odredbama trebalo bi se zaštititi od mogućeg gonjenja za ratne zločine predstavnici američke Centralne obavještajne službe (CIA) koji saslušavaju osumnjičene.

Predsjedniku se daje i pravo da tumači međunarodne standarde o postupanju sa zatvorenicima kada djelo ne potpada pod ratni zločin.

Buš je podržao zakon, ali je morao pregovarati o njegovom tekstu, pošto je Vrhovni sud SAD utvrdio da je prvobitni nacrt bio nelegalan.

Demokrate su rekle da će Vrhovni sud vjerovatno ponovo oboriti zakon, pošto uskraćuje prava pritvorenicima, uključujući pravo da podnesu tužbu sudu zbog pritvaranja ako protiv njih nije podignuta optužnica.

Zakon je u srijedu podržala većina republikanca, koji imaju većinu u Kongresu, i pored ranijeg protivljenja nekih članova te stranke.

Razdor u Republikanskoj partiji oko zakona je prevaziđen prošle sedmice u pregovorima Bijele kuće i grupe republikanskih kongresmena koji su osporavali zakon.

Nezadovoljni senatori iz redova republikanaca su u početku javno osporavali Bušov plan, navodeći da će američki predsjednik njime dobiti suviše velika ovlaštenja.

Propisi strogi, ali pravični

Republikanci sada kažu da su novi propisi strogi, ali pravični.

“Mi obezbjeđujemo osnovnu pravičnost u suđenjima, ali i mogućnost našim borcima u ratu da efikasno djeluju na bojnom polju”, rekao je predsjedavajući Odbora za oružane snage u Predstavničkom domu, republikanac Dankan Hanter (Duncan Hunter).

Članica Predstavničkog doma iz redova demokrata Luiz Sloter je kazala da su američki lideri spremni napustiti opće vrijednosti zbog taktiziranja, koje će im obezbijediti pozicije još neko vrijeme.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.