Å arena država


Kada bi svi koji su nezadovoljni ovom državom slijedili aktiviste omladinske organizacije “Tutto Completo”, zgrada državnoga Predsjedništva bila bi odavno obojena živim bojama. Zapravo je pravo pitanje kako se nešto slično nije već dogodilo.

Ne, dakako, zato što – vidjeli smo u srijedu – sjedište kolektivnog šefa države nije dobro branjeno, nego baš zbog nagomilanog nezadovoljstva, gotovo sveopće frustracije. Jer, s Mađarima smo, evo malo vremeplova, stanovito vrijeme živjeli u istoj državi, a oni danas izađu na ulicu čim (slučajno) doznaju kako im premijer i vladajuća stranka lažu. U nas je politička laž, a bojim se i svaka druga, manir, uobičajena komunikacija, i nikomu ništa.

Ovdje, valjda, baš kao u monodrami onoga glumca političara za boljitak, lijepo lažu, pa ih (je) lijepo slušati!?

Dugogodišnja bh. šutnja, u biti, svjedoči o općenarodnoj rezignaciji, mirenju sa sudbinom. Pa ovdje se jedan istaknuti političar na predizbornim skupovima hvali kako se prije četiri godine, kada je on bio na vlasti, 63 posto mladih izjasnilo za odlazak iz BiH, a sad, evo, 77 posto. Veliki je, eto, to domašaj, pa ga, eto, treba opet izabrati.  Zašto ne, i tako petnaestak godina gledamo iste face i slušamo iste šarene laže.

Prekjučerašnja “šarena revolucija” mogla bi se zato, ukoliko bi značila početak mađarizacije (nezainteresirane) Bosne i Herecegovine, afirmirati kao značajan historijski datum. Pod uvjetom, dakako, da se izbjegnu reakcije poput huliganstva lidera čatićkih omladinaca, sredovječnog gospodina što je svojim “jalijašenjem” kod nekih izazvao nostalgiju za narodnom milicijom i zaštitnim im znakom – pendrekom.

Ako je, dakle, “šarena revolucija” početak građanske (r)evolucije – svakako je dobrodošla. Možda je, budući se dogodila u predvečerje izbora, zakasnila. No, zasad je dobra i kao poruka da građani ove zemlje, ne makar svi, neće vječito okretati drugi obraz i nemoćno slijegati ramenima.

Istina, živimo u državi u kojoj je i himna zanijemila, ali to ne znači da zauvijek moramo šutjeti.

Josip VRIČKO  Oslobodjenje

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.