Džumma…


"O vjernici,kada se u petak na molitvu pozovete, kupoprodaju ostavite i pođite da molitvu obavite; to vam je bolje, neka znate! A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite" (El-Džumu'a 9. i 10.)

Prijatelja voli umjereno jer se moze desiti da ga jednog dana zamrzis, a mrzi umjereno onoga koga ne volis jer se moze desiti da ti jednoga dana postane prijatelj. (Sahih, Tirmizija, Taberanija)

Kada neko od vas zavoli svoga brata, neka mu da do znanja (neka mu kaze i obznani) da ga zaista voli. (Sahih, Ebu Davud, Tirmizija)

Uzviseni Allah ce reci na Sudnjem danu: "Gdje su oni sto su se voljeli medusobno u Moje ime? Ja cu ih danas staviti pod Svoj hlad. A osim MOga hlada, danas drugoga hlada nema." (Sahih, Muslim).

Jedni drugima urucujte poklone (hedije), pa cete se voljeti. (Hasen, Buharijino dijelo "El-edebul-mufred")

Dova brata za svoga brata (vjernika), dok je on odsutan, se ne odbija. (Sahih)

Sedam osoba ce Allah staviti pod (u) Svoj hlad, na Dan kada drugoga hlada osim Njegovog nece biti:…dvije osobe koje su se voljele u ime Allaha, radi Njega su se sastajale i radi Njega su se rastajale…(Sahih, Ahmed, Tirmizija)

Covjek je vjere svoga prijatelja. Pa, prema tome, pazite koga cete uzeti za prijatelja. (Hasen, Tirmizija, Ebu Davud)

Nikada se dvojica ljudi u ime Allaha nece zavoljeti, a da nece bolji od njih dvojice biti onaj koji svoga prijatelja vise voli. (Sahih, Ibn Hibban, Hakim i Buharijino djelo "El-edebul-mufred")

Dobar drug i nevaljao (zao) drug slice trgovcu mirisima i kovackom mijehu. Od trgovca koji prodaje mirise ili ces kupiti miris ili ces se namirisati (ili ce na tebi ostati nesto od njegovoga mirisa). A mijeh, koji raspiruje vatru, ili ce ti kucu zapaliti, ili odjecu razgoriti, ili ces poprimiti od njega neugodan miris. (Sahih, Buharija i Muslim)

Ko zeli da cini dobrocinstvo prema umrlom roditelju, neka uspostavi odnos sa bracom (prijatlejima) njegova oca poslije njegove smrti. (Sahih, Ibn Hibbanov "Sahih" i Ebu Ja'la "Musned")

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.