Reakcije iz RS-a na presudu Momčilu Krajišniku


Momčilo Krajišnik, bivši predsjednik Narodne skupštine RS osudjen je u Haškom tribunalu na 27 godina zatvora za zločine protiv čovjećnosti počinjene toko rata u BiH

Prve reakcije na presudu Momčilu Krajišniku u došle su baš iz njegove bivše stranke SDS-a u kojoj je bio od osnutka te broj dva odmah iza Radovana Karadžića. Porpredsjednik SDS-a Mladen Bosić je kazao da je presuda od 27 godina Krajišniku “šokantna” i dodao:

“Ono što je posebno šokantno je poređenje presude čovjeku koji nije dirtektno odgovoran ni za jedna zločin, kako smo to čuli,sa presudom Naseru Oriću kojoi je direktno komandovao jednicima koje su vršile zločine,a koji je dobio dvije godine kazne kao da je učestvovao u kafanskoj tuči.”

Predsjednik entiteta Dragan Čavić, smatra da se presuda može tretirati kao presuda cijelom prvom sazivu Narodne Skupštine RS I svima koji su u njemu bili:

“On je bio predsjednik Narodne skupštine, prije svega NSRS i ja ne vidim i ne znam ni za jednu jedinu odluku, zakon, zaključak  ili bilo koji normativni akt koji je u toku rata usvojila NS RS, a da on i jednom svojim dijelićem krši norme međunarodnog ratnog, humanitarnog prava ili bilo kakvog elementa međunarodnog prava. Ubjeđen sam da je gospodin Momčilo Krajišniko trebao biti na slobodi jer u toku rata nije imao nikakvu ni izvršnu ni komandnu odgovornost.”

Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić kazao je da je najvažnije da u presudi Momčilu Krajišniku stoji da nije osuđen za genocid i pomaganje u genocidu,  jer to skida mogućnost da se srspki narod i lideri manjeg bh entiteta optuže za genocid.

Banjalučki mediji prenose i izjavu brata Momčila Krajišika, Mirka koji je bio u Hagu sa porodicom svoga brata te je najavio da će se na presudu žaliti.

“Sigurno moj brat nije kriv, a posebno ne za ovu mjeru. Uvjeren sam da i oni koji su donijeli presudu dijele sa mnom mišljenje, možda ne u ovolikoj mjeri. Žao mi je što u ovom drugom poluvremenu ove vrlo teške utakmice moramo dokazivati, a nadam se da ćemo dokazati pravdu.”

Krajišnik je prije, tokom i poslije rata bio jedan od najistaknutijih funkcionera SDS-a. Od oktobra 1991. godine bio je predsjednik Skupštine srpskog naroda u BiH, a na čelu parlamenta, kasnije preimenovanog u Narodna skupština RS, proveo je čitav rat. Za člana Predsjedništva BiH izabran je 1996. godine. Uhapšen je 2000-te godine slučajno ili ne dva dana pred tadašnje izbore a presuda je izrečena slučajno ili ne četiri dana pred opšte izbore u BiH upozoravaju analitičari,što bi opet mogla biti medvjeđa usluga ultranacionalistima.

Slično razmišlja I hrvatski član bh predsjedništva Ivo Miro Jović u izjavi za entietsku javnu radio televiziju:

“Dva dana uoči izbora objavljivati tu presudu, a ne treba zaboraviti da je gospodin bio član predsjedništva BiH I u ova vremena kada dolaze signali o mogućem referendumu,o potpisivanju posebnih odnosa sa Srbijom i RS. U taj milje ulazi i ova presuda i zato ostajem bez teksta.”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.