Butler: U BiH su 1. oktobra najvažniji izbori do sada


Prvi zamjenik visokog predstavnika Larry Butler poslao je danas poruku biračima da su izbori koji će održati u nedjelju, 1.oktobra, najvažniji izbori do sada sa kojima se BiH suočava, jer će promijeniti odnos naše zemlje i Evrope, a prisustvo međunarodne zajednice proći će kroz proces veoma značajne evolucije.

Podsjetivši na najavu zatvaranja OHR-a sredinom naredne godine, Butler je na pres-konferenciji ukazao da će građani BiH u nedjelju odabrati one koji će voditi BiH u prvom periodu nakon odlaska OHR-a. “Da li će to biti dobre odluke koje će dovesti do prosperiteta ili će biti loše odluke koje će nastaviti period siromaštva, kriminala i korupcije zavisi od odgovornosti glasača, jer na vama je izbor o tome ko će voditi ovu zemlju u narednom periodu”, kazao je zamjenik visokog predstavnika.

On je pozvao birače da 1.oktobra izađu na izbore i tako ne dozvole drugima da odaberu njihovu sudbinu.

Butler je ponovio stav međunarodne zajednice da građani treba da prestanu da slušaju praznu predizbornu kampanju i retoriku, već da se fokusiraju na pragmatična rješenja stvarnih problema sa kojima se građani suočavaju.

Istaknuo je da se već u ponedjeljak, kada utihne predizborna retorika, svi moramo vratiti i raditi u cilju stvaranja bolje BiH.

Dajući ocjenu dosadašnje predizborne kampanje stranaka u BiH, zamjenik visokog predstavnika je kazao da je u toku ove predizborne kampanje bilo dosta prazne retorike, te apelirao na glasače i medije da pitaju stranačke predstavnike da li su podržali ključne ekonomske reforme u posljednjih šest mjeseci, i kako će promovirati ove reforme ako budu izabrani.

Ukazao je da se stranke nisu fokusirale na stvarane probleme kao što su nova radna mjesta, smanjivanje siromaštva, borba protiv kriminala i korupcije, kao i osiguranje potpune integracije sa ostatkom Evrope.

Pozvao je građane i predstavnike medija da u ovoj završnici izborne kampanje pitaju kandidate kako će stvarati nova radna mjesta, rješavati problem siromaštva, te kako poboljšati javne usluge.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.