Protest Tribunalu povodom presude Krajišniku


Povodom presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Haagu, kojom je Momčilo Krajišnik, bivši član rukovodstva Karadžićevih Srba kažnjen sa 27 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, Društvo za ugrožene narode za BiH uputilo je protest Tribunalu.

“Pozdravili smo 3. aprila 2000. hapšenje Momčila Krajišnika koji je za vrijeme napadačkog rata na BiH bio i ostao blizak haškom kandidatu s javne potjernice Radovanu Karadžiću, optuženom za masovna ubistva, masovne deportacije, masovna silovanja, koncentracione logore, etničko čišćenje i razaranje gradova…

Za hiljade preživjelih koji su ostali da pamte ove zločine tražeći svoje najmilije po masovnim grobnicama hapšenje Momčila Krajišnika probudilo je nadu da će mu Međunarodni sud za ratne zločine, koga je etablirao Savjet bezbjednosti UN-a radi pravde za žrtve izreći kaznu za zločin genocida ili saučesništvo u genocidu”, istakla je predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević.

U saopćenju Društva za ugrožene narode za BiH navodi se da je oslobađanjem optužbe Momčila Krajišnika za zločin genocida i izricanjem presude samo za zločin protiv čovječnosti Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu izdao žrtve i doveo u pitanje vlastiti kredibilitet.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.