Srbija i Srpska danas potpisuju sporazum o specijalnim vezama

Iako su bošnjački političari zatražili od visokog predstavnika u BiH da spriječi potpisivanje sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS-a i Srbije, taj dokument će se potpisati danas.

U povodu toga predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica s izaslanstvom gospodarstvenika iz Srbije boravit će danas u Banjoj Luci, gdje će s predsjednikom RS-a Draganom Čavićem i premijerom Miloradom Dodikom potpisati sporazum.

 

Dodik je na predizbornom skupu SNDS-a u Mrkonjić Gradu, kako piše Dnevni list, najavio da će nakon potpisivanja sporazuma Republika Srpska tijekom iduće godine iz proračuna Srbije dobiti 100 milijuna eura.

Cilj posjeta je, kako kažu u Uredu za informiranje Vlade RS-a, isključivo obnavljanje gospodarskih odnosa koji su stagnirali u posljednje vrijeme, posebno nakon odluke BiH da uvođenjem carinskih stopa za srpske poljoprivredne proizvode prekrši Sporazum o slobodnoj trgovini između ove dvije države, koji je funkcionirao nekoliko posljednjih godina.

Očekuje se da će rezultat ovih susreta biti i novi poslovi, ali i aktivnosti vlasti koje će omogućiti da se što više pojednostave procedure za protok robe između RS-a i Srbije.
Å to se tiče stava OHR-a, Ljiljana Radetić, glasnogovornica banjolučkog Ureda visokog predstavnika u BiH, nije mogla reći ništa konkretnije izuzev toga da OHR analizira sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske.

Do sada je zaključeno da je sporazum jako sličan sporazumu iz 2001., koji su potpisale Republika Srpska i Savezna Republika Jugoslavija, a koji je tada OHR smatrao prihvatljivim.

Također je istaknuto da se primjećuje kako aneksi koji čine integralni dio sporazuma nisu još dostupni te da će zato OHR u skladu sa svojim mandatom, po Aneksu 10 Daytonskog mirovnog sporazuma, razmotriti te anekse.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.