Nataša Kandić: Svijetu je jasno poručeno-“Srbija ne da Mladića”


Beogradski dnevni list "Glas javnosti" u jučerašnjem izdanju objavio je poster na kojem se nalaze tri fotografije odbjeglog haškog optuženika Ratka Mladića. Redakcija ovog lista u broju od nedjelje najavila je da će, navodno na zahtjev brojnih čitalaca, objaviti poster ratnog zločinca.

Na jednoj fotografiji na posteru je Mladić u uniformi, a na ostale dvije čovjek koji drži veliku fotografiju ratnog zločinca dok pored nje prolaze oficiri Vojske Srbije. Najveća fotografija postavljena je tako da ostavlja utisak kako mladi oficir salutira Mladićevom posteru. Fotografije su nastale na promociji mladih oficira Vojne akademije prošle subote u Beogradu.

Komentarišući objavljivanje postera najtraženijeg ratnog zločinca, izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić istakla je da je tim nedopustivim činom svijetu upućena jasna poruka: "Srbija ne da Ratka Mladića".

"To je vrlo jasna provokacija koja govori da je Mladić u Srbiji neko ko zaslužuje opću pažnju. Ovaj čin pokazuje da "Glas javnosti" misli kako to što je vlast, navodno, donijela neki akcioni plan nema veze sa realnošću, nego da je za njih Mladić zapravo heroj", kazala je Kandić.

Istakla je da je objavljivanje postera i odgovor "Glasa javnosti" potpredsjednici Vlade Srbije Ivani Dulić-Marković, koja je ustvrdila da se Mladić nalazi u Srbiji. Očito joj je "Glas javnosti" poručio: "On je naš i mi ćemo objavljivati njegove postere te se i dalje dičiti njime", smatra Kandić.

"To govori o stavu vlasti i njenom izigravanju međunarodne zajednice, Haškog tužilaštva, susjednih država i žrtava", kazala je Kandić i zaključila da se u "Glasu javnosti" Mladićev poster nikad ne bi pojavio da uredništvo tog lista nije bilo sigurno da će vlast tolerisati takvu provokaciju.

Ministarstvo odbrane Srbije jučer je osudilo objavljivanje Mladićevih fotografija u dnevnim listovima "Kurir" i "Glas javnosti" i ocijenilo ga kao "besramni i uporni pokušaj manipulacije studentima Vojne akademije, Vojskom Srbije, građanima i čitaocima tih listova".

I Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je da se energično protivi neprimjerenoj odluci "Glasa javnosti" da objavi poster Mladića.

"Neprihvatljivo je u medijima tako popularizirati ličnosti za koje se vezuju masovni zločini i za kojima tragaju i vlasti Srbije i međunarodna zajednica", navodi se u saopštenju.

I pojedine političke stranke u Srbiji osudile su objavljivanje postera Ratka Mladića, ocijenivši da je time zloupotrijebljena sloboda medija i da se na taj način svjesno popularizira optuženi za najteže zločine. Uz osudu, iz G17 plus izrazili su očekivanje da će javni tužilac pokrenuti spor protiv onih koji na ovaj način pomažu haške optuženike.

"Dobro je znati da se predstavnici lika i djela Mladića više ne kriju, nego smatraju da se Srbija dovoljno vratila unazad da bi takve stvari mogle proći nekažnjeno", navodi se u saopštenju SDU.

Od glavne i odgovorne urednice "Glasa javnosti" Slavice Jovović jučer nismo uspjeli dobiti objašnjenje zbog čega su objavili poster. Samo nam je kratko rečeno da Jovović nema šta objašnjavati, te da će danas objaviti saopštenje redakcije.

Iz Ministarstva odbrane navode da je podoficir sa fotografije, koji je po ličnom nahođenju pozdravio sliku Mladića, vodnik prve klase Ž. S. i da je tog dana bio zadužen za defile. On je udaljen iz Vojne policije i protiv njega je pokrenut vojnodisciplinski postupak.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.