Ramazanska poruka Reisu-l-uleme Cerića


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić uputio je danas ramazansku poruku-čestitku povodom mubarek mjeseca ramazana koji počinje u subotu 23. septembra.

"Ovo je prilika da vas podsjetim da islam ima pet temelja na kojim se gradi moralna ličnost muslimana. Od tih pet temelja tri su kolektivna, a dva individualna i posebno osobna. Namaz, zekat i hadž su kolektivni ibadeti koje, petkom kada je džuma- namaz trebamo zajednički izvršiti u džamiji, bajram kada klanjamo trebamo biti zajednički u džamiji, kada zekat dijelimo, to činimo tako što pomažemo drugima i kada hadž obavljamo to radimo kolektivno.

Međutim, kada izgovaramo šehadet, to radimo osobno i to je očitovanje onoga što je u našem srcu.Tako isto kada postimo, to je osobno čin ibadeta. Zato Allahov poslanik Muhamed a.s. nas obavještava da je Allah dž.š. kazao da je post toliko vrijedan, da je jedino moguće nagradu dobiti od Njega na način koji se razlikuje od svih ostalih nagrada.

‘ Post je moj i ja ću za post posebno nagraditi’. U Kur'anu Časnom Allah dž.š. nas obavještava da je post bio propisan i narodima koji su bili prije nas: ‘ Post je propisan vama kao što je bio propisan narodima koji su bili prije vas ‘. U Kura'nu nam se potom objašnjava razlog: ‘Ne bi li ste se sačuvali od nemorala’ .

To znači da je post ibadet, čin koji nam omogućava da provjerimo izdržljivost svoga tijela, da učimo tijelo da se oslobodi strasti koje mu štete. Post je isto tako način da osvježimo svoj um lijepim i zdravim mislima. Post je i prilika, posobni čin ibadeta prema Bogu, ali i da očistimo svoje srce od zlih misli i svega onoga što ne valja. Post je, kao što sam rekao osobni čin, ali on u sebi kao mjesec ramazan sadrži i nešto što je i zajedničko i kolektivno, teravih namazi", kazao je reisu-l-ulema u svojoj ramazanskoj poruci i čestitki.

Posebno je ovog ramazana pozvao muslimane i muslimanke da umjesto obilnih iftara pogledaju oko sebe i pomognu siromašnim, onima kojima treba pomoći.

"To čiščenje tijela, to osvježenje uma i to ozdravljenje našeg srca kroz post treba da osjeti naš komšija, naš susjed, onaj kome treba topla riječ i naša pomoć.

S ovim mislima i dovom Uzvišenom Allahu dž.š. želim čestitati svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori ramazani-šerif", kaže se u ramazanskoj poruci reisu-l-ulema Mustafa Cerić.

On je čestitao ramazan muslimanima u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i muslimanima cijelog svijeta.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.