22. septembar: Dan bez automobila


Ubrzani razvoj civilizacije, u posljednjih stotinjak godina, dovodi do niza negativnih efekata vezanih za klimatske promjene. Sve češće se spominju pojave kiselih kiša, globalnog zagrijavanja, kao i stvaranje i širenje ozonskih rupa.

Istraživanja su pokazala da oko 50% aerozagađenja u gradovima potiče od saobraćaja, a znamo da na nivo zagađenja zraka utiču starost vozila, kvalitet goriva koje se koristi, način organizovanja gradskog saobraćaja, kao i položaj grada i meteorološke prilike tog područja. Zbog sve većeg poremećaja ekološke ravnoteže u Francuskoj je, 22.09.1998. godine, pokrenuta ideja da bar jedan dan u godini ljudi “odmore” svoje automobile.

Ta akcija, nazvana “Dan bez automobila”, naišla je na odobravanje širom Evrope i dvije godine kasnije, 760 evropskih gradova je aktivno sprovelo tu ideju. Već 2001. godine, učešće u sprovedbi je uzelo 1005 gradova mnogih evropskih država, među kojima su, sem Francuske, bile i Španija, Austrija, Engleska, Njemačka, Italija, Švedska, Finska i mnoge druge, a dan bez automobila se proširio na cijelu sedmicu.

Ovoj inicijativi su se pridružile Kanada i neke južno- američke zemlje. Bosna i Hercegovina je, 2002. godine, takođe potpisala povelju evropske inicijative “U grad bez automobila” i na taj način se pridružila zalaganju za bolji odnos prema vlastitom okolišu.

Inače, u Bosni i Hercegovini je saobraćaj u poslijeratnom razdoblju preuzeo ulogu najvećeg zagađivača zraka, jer se višestruko povećao broj registrovanih vozila u odnosu na razdoblje prije rata. Sem toga, vozila zbog svoje starosti imaju nizak stepen tehničke ispravnosti, a samim tim nizak stepen efikasnosti iskorištenja goriva, što uzrokuje visok stepen koncentracije zagađivača u izduvnim plinovima.

Svojom odgovornošću i boljim odnosom prema vlastitoj životnom okruženju, učinićemo i naš život zdravijim, kvalitetnijim i ljepšim.

Zato, bar jedan dan dajmo svoj doprinos očuvanju prirode i 22. septembra se uzdržimo od vožnje svojim automobilom.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.