U filmu nema lika Radovana Karadžića


Ričard Šepard, reditelj i scenarist filma “Praznici u Bosni”, i Ričard Gir, glavna zvijezda filma, kazali su jučer kako u ovom filmu nema najtraženijeg haškog bjegunca Radovana Karadžića, nego da je ovo priča o svim zločincima koji slobodno šetaju ovom planetom.

“Film je baziran na istinitoj priči. Radi se o tri novinara koja su krenula u potjeru za Radovanom Karadžićem i koji su mu u jednom momentu počeli prilaziti sve bliže i bliže. Ta priča je samo polazna tačka. Nema nikakvu vezu sa Radovanom Karadžićem. Zločinac, kriminalac je fiktivna ličnost. Nije imenovan i neće biti imenovan u filmu”, rekao je Šepard.

 

Terens Hauard, glumac koji igra lik kamermana u ovom filmu, ističe da će film definitivno poslati poruku svijetu o stvarima koje su se dogodile u BiH.

“Neki će je prihvatiti, a neki ne, jer svako ima svoje mišljenje o tome. Smatram da odgovornost za nehapšenje ratnih zločinaca nije samo na različitim organizacijama i vojnim snagama, nego je na svakom čovjeku pojedinačno”, rekao je Hauard.

Ričard Gir kaže da je dolazak u Sarajevo bio posebno emocionalan.

“Još dok sam se vozio od sarajevskog aerodroma prema gradu osjećao sam kako je vaš grad jedno izuzetno mjesto. I pored sve te tragedije koja vam se dogodila, sve patnje kroz koju ste prošli, ipak ovdje postoji jedno bogatstvo ljubavi, zadovoljstva i strasti. Osjećao sam se jako neobično i izuzetno, kao i svako drugi ko je jednom hodao ovim ulicama. Sretao sam se sa ljudima ovdje i to je bio izuzetan osjećaj koji mi daje potvrdu kakvi ste vi u suštini. Bili ste sposobni da preživite svu tu tragediju koja vas je zadesila. Osjetio sam iz razgovora s ljudima da je ovdje bio pakao i nadam se da naša filmska ekipa nije oštetila realnost”, rekao je Gir.

Ričard Šepard ni jučer nije želio da otkrije ko je lik koji će glumiti negativca u filmu “Praznici u Bosni”, kazavši da se trude da ta informacija ne procuri u javnost.

“U svakom slučaju to neće biti Džulija Roberts”, našalio se Šepard.

Na pitanje da li je odranije upoznat s ratom u Sarajevu i BiH, Gir je rekao da jeste i da zna da se ovdje dogodila velika tragedija.

“Nedavno sam o Sarajevu i BiH razgovarao sa Bilom Klintonom. Radimo zajedno na HIV-AIDS projektima. On mi je rekao da je jedina stvar koju žali što ovdje nije došao brže i uključio se u rješavanje krize. Smatram da se svaki Amerikanac osjeća na takav način. Ipak, mi smo trebali doći ovdje i biti uključeni u sve ovo i trebali smo osjećati vašu bol. To je i naša bol. I sada sam sretan što sam ovdje i ovo je bila odlična prilika da dođem u BiH i Sarajevo”, kazao je Gir.

Još sutra ekipa će snimati u Sarajevu, odakle odlaze u Zagreb u “Jadran studio” gdje će nastaviti snimanje.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.