Prva klapa na groblju “Alifakovac”


Prva scena holivudskog filma “Praznici u Bosni”, reditelja Ričarda Šeparda, bit će snimljena danas na groblju “Alifakovac” u Sarajevu, potvrdili su juče iz produkcije “Skaut filma”, zadužene za realizaciju.

“Jako sam uzbuđen što sam dan prije početka snimanja ovdje u Sarajevu. Vjerujem da će sve biti dobro”, rekao je jučer Šepard, najavivši da će film biti sniman 43 dana u Sarajevu i Hrvatskoj.

 

“Ovo je američka priča o Bosni, odnosno priča jednog američkog novinara o Bosni. Želio sam da snimamo u Bosni. Jednostavno to mi je bio uslov da uopće radim film. Hrvatsku smo izabrali zato što ima slične pejzaže”, rekao je Šepard.

Upitan ko će glumiti Radovana Karadžića, haškog bjegunca, Šepard je rekao da je riječ o fikciji.

“To može biti bilo koji zločinac, kriminalac. Može biti Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Želimo ispričati priču kako nekad ne postoji interes međunarodne zajednice da se zločinci uhapse. Ljudi u Bosni su divni, oni bi željeli da se to i ostvari, dijelom i bosanska vlada. Primjerice, veliko je pitanje i zašto Osama bin Laden još nije uhapšen. Zašto ga još uistinu niko nije počeo tražiti”, rekao je Šepard. Dodao je da je želja cijele ekipe da film bude premijerno prikazan na narednom Sarajevo film festivalu.

Glavnu ulogu u Šepardovom filmu ostvariće Ričard Gir, jedan od najpoznatijih holivudskih glumaca koji od subote boravi u Sarajevu.

Osim Gira, glumiće i Terence Howard i Jesse Eisenberg, a značajnu ulogu ostvarit će i Miraj Grbić, mladi bh. glumac. Šepard je scenarij za ovaj film napisao zajedno sa novinarom Skotom Andersonom.

Film produciraju kompanije “Intermedia” i “QED International”, s budžetom koji prema nezvaničnim informacijama iznosi 20 miliona dolara. “Praznici u Bosni” prva su velika američka produkcija koja stiže u BiH. Većina filma bit će realizirana u Sarajevu, dok će neke scene biti snimljene u Hrvatskoj.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.