Općina Kozarac…


Arci piše:

Posto me svabo prozvao u onom jutarnjem u kojem pominje sastanak sa Ilijazom Zenkicem, osjecam se duznim da malo poblize obrazlozim sve to, naravno iz svog ugla.

Ono sto sam osjetio u zadnjih nekoliko mjeseci je konkretizacija u odnosima dijaspore i domicilnih, a to se najvise pokazalo u posljednje dvije posjete Ilijaza Zenkica u Kozarac.

Oba puta se javio i trazio sastanak sa kompetentnim ljudima na terenu koji nesto rade u ostvarivanju ideje OPCINA KOZARAC, sto je mene iznenadilo, jer se konacno u odredjenim ozbiljnijim projektima izbjegavaju samo oni kafanski razgovori sa uzim krugom (do sada cesto i sa pojedincima) ljudi, gdje se krug i zatvarao i mnogi drugi nisu bili upoznati sa odredjenim aktivnostima.

Ja licno takav rad nisam nikad opravdavao i uvijek se trudim da se u sve ukljucuje vise zainteresovanih.

Ovaj put sam (na sastanak sa Zenkicem) u prostorije biblioteke Behar pozvao i druge koji su ukljuceni u ove aktivnosti, pa su na sastanku bili prisutni: Sejo Cirkin, Ekrem Hadzic, Adnan Kljucanin, Husnija Avdagić i Necko Besic (bez obzira sto je inicijator sastanka trazio da se sastane samo sa mnom).

Osjetio sam i zadovoljstvo kod Zenkica sto je ovo ispalo bas ovako i sto je taj blic dogovor bio kratak i jasan svima, naravno jedini prigovor je bio sto nije bilo Svabe, a za to dio krivice prihvatam na sebe, jer ga nisam na vrijeme obavijestio iako smo se culi po nekim drugim stvarima, a i drugi su zaboravili sedmu silu Kozarca).

Blic dogovor se sastoji u sljdecem. Aktivirace se profesionalci (ideja je da oni ne budu Bosnjaci, zbog okruzenja u kojem ce se ova aktivnost gurati) iz oblasti prava i ekomomije, kako bi se uoblicio ekonomski elaborat opcine Kozarac i kako bi se zaduzeni pravnik (advokat) prihvatio konkretnog predmeta OPCINA KOZARAC.

Sto prije bi se sa nekim kandidatima obavio konkretan dogovor, zbog definisanja financijske konstrukcije, jer je Zenkic dosao sa konkretnom ponudom Udruzenja Kozarcana iz Cikaga koji su spremni financijski podrzati ovu inicijativu (vjerujem da je i ostali dio dijaspore za ovakvu inicijativu). Financijska konstrukcija bi se zatvarala preko Udruzenja Kozarcana LIBERA VILA, koje sada ima sve preduslove da funkcionise.

Sead Cirkin je zaduzen za organizovanje sastanka sa ovim profesionalcima, a veza pomenuta dva Udruzenja će biti Svabo u Kozarcu, a Zenkic je za stranu preko bare pomenuo Sade Alića (mada sam ja u email vezi i sa predsjednikom pomenutog Udruzenja u Americi, tako da bi protok informacija i dogovora trebao biti stalan i kvalitetan).

Kao sto sam vec rekao, sve je kratko i jasno, a ja sad otvaram i temu na forumu kako bi i drugi koji svracaju u ovu virtuelnu carsiju dali svoj komentar i da sve ne ostane samo na onoj iformaciji u Jutarnjem tracu od 17.09.2006. godine. Mogao sam ja samo dati komentar na onaj jutarnji, ali mi se cini da je ovako transparentnije i vise tematski odvojeno od drugih stvari.

Trenutno bi Izbori trebali biti glavna tema za nas bosnjake u prijedorskoj opcini, a ove aktivnosti oko opcine Kozarac ce ako bogda biti aktuelna tema dok god se i ne ostvari ovaj za sve Kozarcane veliki san (glavni razlozi za ovu inicijativu su ipak ekonomski, a to je brzi razvoj i prosperitet naseg podrucja). ……………………. ARCI……

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.