Rodile banane u Potkozarju


U dvorište Nenada i Ljubice Adamović, mještana zaseoka Ramići u Donjoj Čeli kod Prijedora, ovih dana komšije navraćaju češće nego inače. Dolaze, priča ovaj bračni par, kao na čudo jer su se u njihovoj bašti na jednoj od tri palme banane pojavili prvi plodovi.

“Čudo je to jer punih pet godina njegujem i brinem se o svojim palmama banana, a dočekala sam da se na jednoj od njih pojavi i plod. Sadnicu sam dobila od svojih prvih komšija, Arife i Dragana Marinivića, koji su sadnice banana donijeli iz Slovenije i usadili ih u svom dvorištu. Nekoliko tih sadnica su nesebično darivali i meni, a eto sudbina je valjda htjela da upravo u našem dvorištu palma rodi”, govori domaćica Ljubica Adamović.

 

Ona dodaje da se punih pet godina brine o palmama kao o djeci.

“Svake jeseni orezujem listove duge i preko jednog metra, a stabla sa zemljom moj suprug i ja unosimo u kuću i zalijevamo. S proljeća palme ponovo sadimo u vrtu”, kaže Adamovićeva, koja svoju palmu na kojoj su se pojavili plodovi banane ne bi dala ni za šleper banana, pa makar došao iz Afrike.

Nenad Adamović kaže da mu se supruga kada je ugledala plodove banane u svom dvorištu od sreće zamalo razboljela.

“Počela je da vrišti, skače od sreće. Zvala je sve komšije, pričala im o čudu i od tada je naše dvorište puno ljudi, ali eto i vas novinara i fotoreportera. Ako, neka se zna da je u Adamovića i banana rodila”, govori Adamović, koji je uz suprugu Ljubicu prvi imao tu čast da vidi plod koji je na svijet donijela njihova palma.

Dok pokazuje veliki lepezasti grozd na kojem su se pojavile prve banane, Ljubica Adamović kaže da će se ako joj i ostale palme podare plodove možda i početi baviti uzgojem banana.

“Baš da dokažem svijetu da je i to moguće u našoj Krajini i u mojim Ramićima. Ko zna, možda će baš po bananama ovaj kraj postati čuven”, priča ponosna vlasnica prve uzgojene banane u Potkozarju Ljubica Adamović.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.