Ekstremne klimatske promjene do kraja stoljeća?


Ekstremne klimatske pojave, nesnosne vrućine i pljuskovi – kojih smo svjedoci posljednjih godina na europskom kontinentu, mogli bi biti česti do konca stoljeća.

Vruća i suha klima uz obalu Sredozemlja mogla bi se proširiti na sjever Europe, ocjenjuju švicarski autori studije objavljene u britanskom tjednom časopisu Nature. Ta bi promjena mogla ‘mehanički pozitivno djelovati’ na središte i na istok Europe i gurnuti ta područja u začarani krug, s većim isparavanjem tla i pojačanim lučenjem vlage iz bilja zbog porasta temperatura.

U vlažnim područjima, vruć zrak bi trebao potaknuti oborinski ciklus i tako povećati rizik od poplava.

Naprotiv, na područjima sa sušom klimom, vlaga iz tla i bilja brže će se oslobađati i time će se sve više smanjivati mogućnost hlađenja atmosfere, pa će vrućine doći do izražaja.

Taj će proces biti to zamršeniji što će se i sama vegetacija promijeniti zbog zatopljenja klime, a listopadne šume će postupno ustupiti mjesto biljkama prilagođenim vrućoj i suhoj klimi, što će djelovati na razmjenu između vlažnog zraka i atmosfere.

Studija se temelji na izradi informatičkih modela pomoću kojih se mogu predvidjeti učinci vlage na tlo na karti Europe, s rezolucijom gotovo dvostruko jačom od ranijih modela, rekla je za AFP Sonia Senevirante sa švicarskog Saveznog instituta za tehnologiju.

Više europskih zemalja pogodile su katastrofalne poplave u 2002. i u 2003., a čitav je kontinent bio izložen valu žestoke vrućine koji je pokosio 35.000 ljudi.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.