Oružane snage BiH spremne za NATO


Oružane snage BiH ispunile su sve tehničke uslove za prijem u Partnerstvo za mir, ali do toga neće doći dok ne budu uhapšeni haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić, izjavio je danas Daglas Meklheni, ambasador SAD u BiH.

Meklheni je tokom obilaska banjolučke kasarne “Kozara”, u kojoj će biti smještena 6. pješadijska brigada Oružanih snaga BiH, kazao da su predstavnici RS i Srbije istakli spremnost da uhapse haške optuženike i da on čeka da se to desi kako bi BiH postala članica NATO-a.

 

“Odgovornost da Karadžić i Mladić budu isporučeni Hagu je na vlastima u RS i BiH, ali i Srbije”, istakao je Meklheni.

On je naglasio da SAD teže da ojačaju vojnu saradnju sa BiH i da će biti aktivno angažovane kako bi olakšale BiH put ka Partnerstvu za mir, a zatim i NATO-u. Meklhejni je ocijenio da Oružane snage BiH preduzimaju važne korake kako bi postale sposobne da preuzmu punu odgovornost za održavanje sigurnog okruženja.

“Rezultat promjena koje trenutno sprovodi Ministarstvo odbrane BiH biće profesionalna vojska, koja će biti jednaka ostalim članovima i partnerima iz NATO-a, spremna za Partnerstvo za mir i punopravno članstvo u NATO-u”, istakao je Meklheni, navodeći da uspjeh u reformi odbrane treba da bude primjer za reformu policije u BiH.

Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, rekao je da je planom reforme vojske u ovoj i narednoj godini predviđeno otpuštanje viška personala, izbor sistema koji će biti korišten u vojsci i uklanjanje neperspektivnog naoružanja i opreme. On je rekao da će uskoro započeti razmještanje trupa prema odlukama Predsjedništva BiH.

Govoreći o zaradama vojnika iz RS, čije su plate znatno niže od njihovih kolega iz FBiH, Podžić je kazao da je na Ministarstvu odbrane da u roku od godinu dana od stupanja na snagu Zakona o odbrani napravi jedinstven pravilnik kojim će se izjednačiti primanja svih pripadnika Oružanih snaga BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.