EU šokirana priznanjem Georga Busha


Nema sumnje. Američka tajna služba CIA i njeni špijuni nezakonito su otimali gradjane u različitim zemljama Evrope i odvodili ih u tajne zatvore i saslušavali. Potvrda toga stigla je sredinom ove sedmice iz Washingtona a neprijatnu istinu izgovorio je ni manje ni više već američki predsjednik George Bush.

U sjedištu Evropske Unije u Briselu i sjedištu Vijeća Evrope u Strazburu, čiji su predstavnici mjesecima pokušali da dodju do istine o tajnim zatvorima CIA-e, nonšalantna izjava Georga Bush, izazvala je šok i zapanjenost.


Političari Evropske Unije bili su preneraženi priznanjem američkog predsjednika Georga Busha o postojanju tajnih zatvora CIE, izvan Sjedinjenih Američkih Država.

Status zatvorenika, koji nisu imali nikakvu pravnu zaštitu, će se promijeniti jer će od sada za njih važiti Ženevska konvencija o pravilima postupanja prema zatvorenicima.

Bez obzira na to poslanici evropskog parlamenta su šokirani Bushovim priznanjem, prije svega zato što su mjesecima pisali pisma i išli u posjete Washingtonu, gdje su im stalno govorili da tajni zatvori CIA-e ne postoje. Da će prvi čovjek Amerike sada potvrditi njihovo postojanje, to generalni sekretar Vijeća Evrope Terry Davis nije mogao ni da pretpostavi:

«Na pitanje, da li mi sa naše strane previše dižemo tenzije, sada je odgovoreno. Američki predsjednik Bush sam je objelodanio da tajni zatvori postoje.»

Vijeće Evrope i Evropski parlament, odnosno članovi njihovih specijalnih odbora i komisija su mjesecima sakupljali informacije o tome, kako su agenti CIA-e, samo na osnovu sumnje, kidnapovali ljude, za koje se pretpostavljalo da su islamisti i da imaju veze sa medjunarodnim terorizmom.

U tajnim zatvorima primjenljivane su sumnjive metode ispitivanja. Pretpostavlja se da su zatvori postojali  i u Njemačkoj. Okosnica svega bio je vojni  aerodrom Ramstein. Američki predsjednik naravno nije rekao koje su zemlje saradjivale u ovim akcijama i gdje su se nalazili zatvori. U medijskim izvještajima pominje se Poljska i rumunija ali za to nema nikakvih dokaza. Tamošnje vlade odbacuju optužbe da su se u njihovim zemlajama nalazili tajni zatvori CIA-e.

Pa ipa, više nema sumnje da je američka tajna služba nelegalno i samo na osnovu sumnje kidnapovala ljude u Evropi i držala ih zatvorenim na tajnim mjestima u drugim zemljama. Predsjedavajući odbora za vanjskopolitička pitanja pri evropskom parlamentu, demohrišćanin,  Elmar Brok kaže:

«Preneražen sam što se to zaista pokazalo istinom. Mislim da je s naše strane napravljena velika glupost, što se ranije nismo pobrinuli da počistimo stvari iza sebe. Život pokazuje da takve stvari uvijek izadju na vidjelo. Stoga je bolje to razriješiti i dovesti u red.

Pa ipak vlade zemalja članica Evropske Unije ćute i nežele reći da li su i u kojem omjeru saradjivale sa Amerikancima u otimanju i držanju osumnjičenih u tajnim zatvorima. Jedini izuzetak do sada su napravile Švedska, Bosna i Hercegovina i Portugal. Oni su stavili do znanja da je CIA koristila njihove aerodrome i da su oni , osumnjičene za terorizam, predali američkim agentima. Američki predsjednik George Bush sada bi rekao: U borbi protiv terorizma, evropske vlade sa nama su izvrsno kooperirale. No, Terry Davis, generalni sekretar Vijeća Evrope, to vidi drugačije:

«Ne mogu razumjeti, zbog čega je bilo neophodno, otimati ljude i držati ih u tajnim zatvorima. Šta američki zakon na to kaže, to me se ne tiče. Sjedinjene Američke Države nisu članice Vijeća Evrope. Ali jedno je jasno: Evropska konvencija o ljudskim pravima kaže da su takvi postupci nelegalni i da je protuzkonito u njima učestvovati.»

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.