EU šokirana priznanjem Georga Busha


Nema sumnje. Američka tajna služba CIA i njeni špijuni nezakonito su otimali gradjane u različitim zemljama Evrope i odvodili ih u tajne zatvore i saslušavali. Potvrda toga stigla je sredinom ove sedmice iz Washingtona a neprijatnu istinu izgovorio je ni manje ni više već američki predsjednik George Bush.

U sjedištu Evropske Unije u Briselu i sjedištu Vijeća Evrope u Strazburu, čiji su predstavnici mjesecima pokušali da dodju do istine o tajnim zatvorima CIA-e, nonšalantna izjava Georga Bush, izazvala je šok i zapanjenost.


Političari Evropske Unije bili su preneraženi priznanjem američkog predsjednika Georga Busha o postojanju tajnih zatvora CIE, izvan Sjedinjenih Američkih Država.

Status zatvorenika, koji nisu imali nikakvu pravnu zaštitu, će se promijeniti jer će od sada za njih važiti Ženevska konvencija o pravilima postupanja prema zatvorenicima.

Bez obzira na to poslanici evropskog parlamenta su šokirani Bushovim priznanjem, prije svega zato što su mjesecima pisali pisma i išli u posjete Washingtonu, gdje su im stalno govorili da tajni zatvori CIA-e ne postoje. Da će prvi čovjek Amerike sada potvrditi njihovo postojanje, to generalni sekretar Vijeća Evrope Terry Davis nije mogao ni da pretpostavi:

«Na pitanje, da li mi sa naše strane previše dižemo tenzije, sada je odgovoreno. Američki predsjednik Bush sam je objelodanio da tajni zatvori postoje.»

Vijeće Evrope i Evropski parlament, odnosno članovi njihovih specijalnih odbora i komisija su mjesecima sakupljali informacije o tome, kako su agenti CIA-e, samo na osnovu sumnje, kidnapovali ljude, za koje se pretpostavljalo da su islamisti i da imaju veze sa medjunarodnim terorizmom.

U tajnim zatvorima primjenljivane su sumnjive metode ispitivanja. Pretpostavlja se da su zatvori postojali  i u Njemačkoj. Okosnica svega bio je vojni  aerodrom Ramstein. Američki predsjednik naravno nije rekao koje su zemlje saradjivale u ovim akcijama i gdje su se nalazili zatvori. U medijskim izvještajima pominje se Poljska i rumunija ali za to nema nikakvih dokaza. Tamošnje vlade odbacuju optužbe da su se u njihovim zemlajama nalazili tajni zatvori CIA-e.

Pa ipa, više nema sumnje da je američka tajna služba nelegalno i samo na osnovu sumnje kidnapovala ljude u Evropi i držala ih zatvorenim na tajnim mjestima u drugim zemljama. Predsjedavajući odbora za vanjskopolitička pitanja pri evropskom parlamentu, demohrišćanin,  Elmar Brok kaže:

«Preneražen sam što se to zaista pokazalo istinom. Mislim da je s naše strane napravljena velika glupost, što se ranije nismo pobrinuli da počistimo stvari iza sebe. Život pokazuje da takve stvari uvijek izadju na vidjelo. Stoga je bolje to razriješiti i dovesti u red.

Pa ipak vlade zemalja članica Evropske Unije ćute i nežele reći da li su i u kojem omjeru saradjivale sa Amerikancima u otimanju i držanju osumnjičenih u tajnim zatvorima. Jedini izuzetak do sada su napravile Švedska, Bosna i Hercegovina i Portugal. Oni su stavili do znanja da je CIA koristila njihove aerodrome i da su oni , osumnjičene za terorizam, predali američkim agentima. Američki predsjednik George Bush sada bi rekao: U borbi protiv terorizma, evropske vlade sa nama su izvrsno kooperirale. No, Terry Davis, generalni sekretar Vijeća Evrope, to vidi drugačije:

«Ne mogu razumjeti, zbog čega je bilo neophodno, otimati ljude i držati ih u tajnim zatvorima. Šta američki zakon na to kaže, to me se ne tiče. Sjedinjene Američke Države nisu članice Vijeća Evrope. Ali jedno je jasno: Evropska konvencija o ljudskim pravima kaže da su takvi postupci nelegalni i da je protuzkonito u njima učestvovati.»

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.