Kozarac.ba

Blaž Slišković i Ahmet Pašalić podnijeli ostavke


Blaž Slišković i Ahmet Pašalić, selektor i direktor nogometne reprezentacije BiH sinoć su nakon poraza najbolje bh. selekcije od Mađarske – 1:3 u kvalifikacijama za Euro 2008., podnijeli ostavke na ove funkcije.

Slišković i Pašalić odluku o svome povlačenju prvo su u svlačionici saopćili reprezentativcima, a onda su na press konferenciji naveli da njihov odlazak predstavlja moralnu obavezu. “Obećali smo da će BiH nakon prve dvije kvalifikacione utakmice imati maksimalnih 6 bodova, to se nije dogodilo i teška srca, nakon što smo sa ovim sjajnim momcima proveli 4 – 5 godina, odlučili smo da je naša ostavka neopoziva.

BiH je odveć velika i draga nam da bi mogli naturati neke stvari i igrati se sa njenim ugledom”, izjavio je dosadašnji direktor nogometne reprezentacije BiH, Ahmet Pašalić.

Blaž Slišković vjeruje da poraz od Mađara ne znači oproštaj od borbe za plasman na završnicu Evropskog prvenstva u Austriji i Švicarskoj.

“Početak je kvalifikacionog ciklusa, vjerujem da će moj nasljednik uspjeti unijeti entuzijazam i vratiti ekipu na pobjednički kolosjek”, kaže Slišković.

Na pitanja, osjeća li krivicu za sinoćnji poraz, dosadašnji selektor je izjavio:

“Ja sam najodgovorniji za poraz i preuzimam krivicu. Postavio sam igru onako kako sam smatrao da je najbolje, trebali smo igrati preko bokova, Barbareza sam ostavio nazad, kako bi se igrači iz drugog plana ubacivali u napad. Naš vezni red morao je igrati agresivnije, što se nije desilo ali sve nas je presjekao nepostojeći penal. Znam da će me možda i UEFA sankcionisati, ali očito je da mi u ovakvoj konkurenciji teško možemo proći na Euro. Neke se reprezentacije ipak protežiraju, što se vidjelo i po suđenju ovog gospodina”, izjavio je Slišković.

Ahmet Pašalić i Blaž Slišković svoju odluku danas će saopćiti članovima Izvršnog odbora NS BiH, ali su napomenuli da je nemaju namjeru mijenjati.

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.