Faraon u Visokom


Gradić Visoko, doskora mirno mjesto u Federaciji BiH, uživa u iznenadnom poboljšanju svog financijskog stanja pošto je jedan samozvani arheolog uvjeren da je upravo tu otkrio piramide ljudske tvorevine
slične onima u Egiptu i Meksiku.

Semir Osmanagić je Amerikanac bosanskog porijekla, vlasnik firme koja proizvodi čelične komponente u Houstonu. On je povjesničar-amater koji voli piramide i tvrdi da ih je otkrio tamo gdje drugi kažu da nikako ne mogu biti – u BiH. Na gromoglasan smijeh konvencionalnih akademika, Osmanagić odgovara da je svoje omiljene predmete pronašao u svojoj domovini.

Čak i ako se ispostavi da je u pitanju besmislica, Visoko uživa u ovoj pometnji, ocijenio je nedavno novinar londonskog "Economista", prenosi Tanjug.

Darko Pekić, vlasnik malog hotela, izjavio je za londonski ekonomski časopis da je "sve bilo mrtvo dok nije došao ‘Faraon’ ".

"U proteklih pet godina nismo imali ni 12.000 turista – sada ih bude i po 5.000 dnevno", oduševljen je ovaj mali hotelijer.

Za povećano zanimanja javnosti za Visoko i financijski boljitak tog gradića, kažu, najzaslužniji je Osmanagić.

On kaže da je tek u travnju 2005. godine prvi put shvatio da je brdo u obliku piramide u Visokom zaista piramida. Potom je uvidio da se u blizini nalaze još dva takva brda.
Iskopavanje je počelo u travnju ove godine, a dosadašnja otkrića nesumnjivo pokreću neka važna pitanja, jer je na jednoj "piramidi" Osmanagić otkrio velike ploče koje su sačinjene, kako tvrdi, od betona, a na drugoj je pronašao, kako se čini, popločane staze.

Osmanagićeve teorije zvuče fantastično, ali u ovom trenutku Visoko dobro zarađuje od "piramida", jer su čak i "Bosanci prevazišli svoju uobičajenu sumnjičavost, te sada veselo pristižu u Visoko u velikom broju, piše "Economist" navodeći da se na tezgama prodaju majice sa natpisom "Faraon Osmanagić" i modeli piramida, dok se u restoranima može naručiti jelo u obliku piramide.

Osmanagić, koga bosanski arheolozi nazivaju "budalom koja halucinira", kako prenosi londonski list,  vjeruje da je najveća od ovih piramida čak za jednu trećinu viša od egipatske Velike piramide.

Također vjeruje da je ove piramide u Bosni izgradila stara civilizacija prije 12.500 godina. "Da", kaže Osmanagić,  "mi ponovo ispisujemo povijest svijeta".

Za one koji ga demantiraju jednostavno kaže da su – ljubomorni.

Osmanagić je već pisao o preživjelima sa mitskog otoka Atlantida koji su izgradili piramide u Središnjoj Americi i o tome da je Hitler 1945. godine pobjegao u pravcu Antarktika. I tome su se mnogi slatko smijali.

Bosanski intelektualci u Sarajevu se veoma neprijatno osjećaju zbog čitave priče o piramidama.

"Sramota me je što sam Bosanac", izjavio je za "Economist" Hrvoje Batinić, iz nevladine organizacije Fond za otvoreno društvo.

Međutim, ima i onih koji kažu da će Osmanagić, iako nije otkrio piramide, do nečega sigurno doći.

Ima i previše optimističkih izjava poput uvjerenja Elme Kovačević, dobrovoljca u Osmanagićevom timu, koja kaže veselo: "Piramide će nam pomoći da ubrzamo privredni razvoj, a kada to uradimo, Europska unija će nas prihvatiti".

Događale su se i čudnije stvari, zaključak je "Economista".

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.