KOZARAC-Jutarnji trač…

Aleja divljeg kestena polako, ali sigurno mijenja boju a kesten samo što nije počeo ispadati iz bodljikave kore. Po njima bi se mogao mjeriti život u Kozarcu, kada počne listati negovjesti nam “bolje” dane i početak “sezone”, u cvatu je najljepši, a evo sada polako zaokružuje svoj ovogodišnji ciklus i počinje da daje plodove, baš ko što i “barbe” zaokružuju posao i računicu ove sezone i pripremaju se za dugi zimski odmor…

Polako se navikavamo na onaj uobičajni tempo, kojim ovaj gradić živi većim dijelom godine i nakon onog urnebesa trebaće nam vremena da ponovo znamo ko već gdje sjedi, šta pije i o čemu govori. Još se ne kuka na život u Bosni, to je spika za januar i februar, sada se više gleda kako otići negdje bar na kratko i očistiti sistem od negativnih misli, prije nego što dunajluk ponovo preuzme insana i stisne obruč oko njega…

Bliži nam se i najdraži gost, mjesec Ramazan, i vjerujem da će i on imati uticaja na život u Kozarcu.

Polako se vračamo i za ove mašine preko kojih smo opet, hvala Bogu, tokom čitave godine u kontaktu, tako da i kad se sretnemo odmah imamo zajedničkih tema, ako ništa: “Koji ti je nick?”. Imali smo strašan hackerski napad i face su nam nanijele dosta štete. Na žalost ovi su, za razliku od svakodnevnih amatera koji nas napadaju, uspijeli da se probiju na server i tom prilikom su nam izbrisali dosta filova.

Aaly je uložio maximalan napor uz podršku xpera uspio u najkraćem roku vratiti matičnu stranicu. Sve još nije sanirano do kraja tako da su moguće neke greške na stranici tako da imate razumjevanja. Aaly pored ovoga “piči” i noćne na poslu tako da mu se zaista divim što uspijeva i ovoliko odraditi na virtualu.

Ni sam nisam baš bolje prošao ovih dana, kompjuter mi je bio par dana pokvaren, baš kao i auto tako da pored privatnih obaveza nisam stigao biti neko vrijeme na Netu. Sreća, koliko vidim, to ne smeta posječenosti stranici, a vidim i neki nickovi su se vratili s godišnjih odmora, friški za nove rasprave na forumu. Zaista ne bih želio da se naš forum pretvori u neke poput spominjanih foruma, i bila bi prava šteta ne koristiti ovu tehniku za konkretne aktivnosti i dogovore, tako da nećemo tolerisati uvrede po bilo kojoj osnovi, istina teško je nekad procijeniti je li uvreda ili nije, pošto se gleda iz dva ugla, ali i u takvim slučajevima rađe ćemo se latiti gumice nego raspravljati je li ili nije.

Moglo bi se reči da počinje sezona na virtual Kozarcu…

Zvuči nevjerovatno, ali prvi kilometri asvalta za Kevljane su odrađeni. Nisam se baš previše zanimao, čije su ovo predizborne igre da se odradi ovaj dio puta, kojeg nažalost ima još dosta za uraditi kako bi i ovo područje imalo bolju komunikaciju, i na koji način je to realizovano, bitno mi je bilo da se sada mnogo brže može otići za Kevljane ili Hadžiće.

Asvalt je kod škole skrenuo za Radivojce, koji su također dobili asfaltni put, tako da su kao svi zadovoljeni.

Ipak najvažnije je da je asfalt “legao” koliko, toliko i da se, ako Bog da, nastavi dalje. Unazad mjesec, dva asfaltirano je dosta novih kilometara puteva i mahala, kao što je Čauševića sokak ili Balića put. Bez dobre infrastrukture nema napretka a po tom pitanju ovdje su se radile ogromne i greške, i sad se možda čine ali ovo je jedan vid uspjeha pa ma kako to izgledalo…

Mještani Starog grada ovih dana grade “hajrat” ispred Gradske džamije, oko čije obnove se već krenulo sa pripremama i sakupljanju sredstava, a radi se o postavljanju pumpe i korita iznad bunara za čiju starost niko ne zna.

Najstariji se sjećaju kada se taj bunar zatvorio, dok su oni bili još dijeca ali ne znaju tačno ko je i kada iskopao i sazidao ovaj bunar koji se nalazi u džamijskom haremu.

Po sjećanju kopalo se po dvorištu i bunar je pronađen a idući dana i očišćen tako da će se ubrzo moći koristiti. Ovo će dobro doći u vodosnabdijevanju ove mahale gdje nažalost živi večina starijih osoba.

“Mnogi misle da su kula i zidine iz Turskog vremena, međutim postoje dokazi da su zidine iz Rimskog doba, jer su vidljivi karakteristični oblici gradnje. Ovo ovuda je Rimski put i nije isključeno da je i sam Cezar, mahmuran pio vode s ovoga bunara”, rekao nam je Emir B. jedan od glavnih pokretača ove akcije, inače biznismen iz Čikaga, rodom iz Kozarca, koji svake godine dolazi u svoj rodni kraj i kako kaže nastaviće i dalje da dolazi i da pomaže svoje mjesto.

“Valja umirati, i nije ovo sve što planiram uraditi za ovu džamiju a i za svoj Kozarac”, veli nam nasmijan, vedrog duha i uvijek spreman za šalu…

A šalu na stranu, ovo djelo našeg Čokana za svaku je pohvalu…

Za kraj (da ne odužim s jutarnjim a i da stignem na sabah :)), da kažem da su i vatrogasci nastavili sa daljnjim aktivnostima vezanim za Vatrogasno društvo Kozarac. Ovih dana aktivnosti su usmjerene prema opštini i stupanje u vezu sa strukturama vlasti u opštini Prijedor, po čijem planu zaštite od požara predviđa se postojanje VD Kozarac. O svemu ovome ću vas više obavjestiti nakon idučeg sastanka Upravnog odbora, ovdje mi preostaje da se u ime Upravnog odbora zahvalim našim Kozarčanima u Engleskoj koji su sakupili 220 funti i koje je gospodin Solak uručio članovima odbora kao pomoć za vatrogasno društvo.

Iskreno se nadamo da pomoć neće izostati onda kada nam bude najpotrebnija a to je kada dođemo, ako Bog da, u fazu izgradnje doma.

Toliko ovaj put, selam Kozarac.ba

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.