KOZARAC-Jutarnji trač…

Već se navikavamo sami ispijati kahve, mada ima još raje koja je na godišnjim odmorima ipak se Kozarac, prekonoći, vraća u svoj ustaljeni tempo života…

Nema novih plakata najava gostovanja nekih od estradnih zvijezdi, nema svadbi a ni zabave do sabaha. Ne znam šta bih i rekao, čini mi se da ne valja ni jedno ni drugo, ali već smo navikli na ovakav tempo i godišnju “sezonu”, koja, kao što iznenada krene, tako, iznenada i završi. Taman kad se navikneš da zaspeš tek oko pet ujutro raja ode…

Zato ovih dana spavam do tri poslijepodne….

Ostalo je da još skinemo baner preko ceste i postavimo kontejnere i kante s pepeljerama, koji su naknadno s zakašnjenjem isporučeni i ovogodišnji “Dani Kozarca” i posao oko manifestacije biće završeni.

Pokušaćemo što prije da okupimo sve zainteresovane koji bi se uključili oko priprema za slijedeću godinu, da ako ništa, dok su svježa sjećanja i utisci na protekle Dane, porazgovaramo i vidimo na koji način bi organizovali slijedeću manifestaciju.

Mislim da se ovoga ljeta pokazalo da se uz malo truda i sredstava može napraviti događaj koji će u sebi sadržavati sve, od kulture, sporta do zabave…

Ovakvi događaji nedostaju Kozarcu, a također kroz ovakve vidove druženja i takmičenja jačamo međusobne veze, podržavamo humanitarni rad i uređujemo svoju čaršiju.

Rezultati koje smo postigli nisu ni skromni s obzirom da su ovo početci nečega što treba biti tradicionalno i što bi trebalo nastaviti godinama, generacijama…

Jedan događaj koji nije bio u sklopu manifestacije a koji bi također mogao postati tradicionalan, koji se dogodio 25. jula, gdje se na inicijativu nekolicine organizovao susret Dere.

Kako sam čitavo vrijeme manifestacije bio zauzet oko priprema, nisam stigao pisati o ovome, za mene, zanimljivom događaju, o kojem sam bio informiran kao i pozvan.

Evo, nakon skoro mjesec dana, koristim priliku da objavim par slika s tog događaja.

Bio sam na kraju prijatno iznenađen brojem ljudi koji su tu noć došli na zajedničku večeru i zabavu. Drago mi je vidjeti da Dera još uvijek ima svoju mladost a skoro sve renovirane kuće garant su da će i dalje biti života u ovome, za mene, jednog od ljepših dijelova Kozarca.

Mislim da je Geca prvi “zakuhao” ovaj kotlič koji da je još duplo veći bio ne bi bio velik koliko se komšija okupilo. Ipak za svakoga je bilo po malo a ono što je najbitnije provela se jedna lijepa noć u kojoj su se nastavila neka druženja koja su godinama bila zaboravljena. Ovakve događaje treba češće praviti a jednom godišnje zasigurno a i svi ostali džemati mogli bi se ugledati i napraviti slična okupljanja…

Za kraj da vas informišem da je najavljen datum svečanog otvorenja džamije u Kamičanima za 21 juli 2007.godine. Ovo najavljujemo jer dosta naših džematlija u ovo vrijeme upisuju u firmama dane za godišnji odmor, i dosta njih želi da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj.

U džematu Kamičani nastavlja se s intezivnim radovima na uređenju dvorišta džamije u kojem će pored Spomen ploče biti izgrađena i česma za musafire i šadrvan. Pored još jedne ljepotice dobićemo i urbani centar Kamičana koji nedostaje ovoj Mjesnoj zajednici, a koji će se ovdje dobiti izgradnjom popratnih objekata koji se također planiraju raditi.

Džemat Kamičani iskreno Vas poziva da budete s njima u subotu 21. jula iduće godine i podjelite s njima radost otvorenja džamije.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.