O B A V I J E S T


U ponedjeljak 21.augusta 2006. godine posjetićemo Korićanske stijene na Vlašiću, gdje su prije 14 godina prijedorski policajci iz konvoja izdvojili i pogubili nad provalijom više od 200 Prijedorčana.

Ratni zločin na Korićanskim stijenama je dokazan u Tribunalu u Hagu kroz presudu Darku Mrđi. Taj zločin su počinili pripadnici interventnog voda prijedorske policije i dio su organizovane kampanje progona i ubijanja nesrpskog stanovništva u opštini Prijedor. Dvanaest Prijedorčana je preživjelo strijeljanje i pad u provaliju i neki od njih će i ove godine biti prisutni na mjestu zločina. Do sada su na osnovu DNA analize identifikovane 24 žrtve. Pronađena su samo četiri kompletna skeleta dok su kod ostalih identifikovanih žrtava ekshumirane samo sitnije kosti u podnožju provalije. Za većinu žrtava tog zločina nisu pronađeni ni najmanji dijelovi skeleta i za njihovo četrnaestogodišnje skrivanje odgovorne su prvenstveno vlasti Republike Srpske.

Ovo je peti put da porodice ubijenih u organizaciji Udruženja Prijedorčanki Izvor posjećuju Korićanske stijene. I ove godine ćemo pustiti u provaliju 250 bijelih ruža simbolizirajući tako pad tijela nevinih žrtava.

Kolona vozila iz Prijedora (Kozarac) polazi u 08:00 h i preko Banja Luke i Skender Vakufa dolazimo na Korićanske stijene na planini Vlašić, opština Skender Vakuf. Početak centralnog obilježavanja planiran je u 11:00 h a do tada će nam se pridružiti i posjetioci iz Travnika i drugih mjesta BiH, koji su također najavili svoj dolazak.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.