Izrael se počeo postepeno povlačiti iz Libana

Izrael se počeo postepeno povlačiti iz Libana


Izrael je u utorak počeo s polaganim povlačenjem svojih snaga iz južnog Libana i napravio je planove o predavanju zauzete teritorije dok rastu nade da će prekid vatre nametnut od UN-a opstati uprkos prvim kušnjama u prvom danu primirja.

Hezbollahovi gerilci ispalili su tokom noći najmanje 10 raketa na južni Liban, ali nijedna nije prešla izraelsku granicu. U ponedjeljak je najmanje šest Hezbollahovih gerilaca ubijeno od izraelskih vojnika koji čekaju na dolazak mirovnih snaga prije potpunog povlačenja. Liban je pod intenzivnim međunarodnim pitiskom da prebaci svoje vojnike na jug zemlje, na Hezbollahovu teritoriju – što je ključni element rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koja ima za cilj da okonča 34-dnevni sukob koji je odnio više od 950 života, javio je AP.

Libanski ministar odbrane Elias Murr izjavio je kako bi 15.000 vojnika njegove zemlje moglo da se prebaci na sjevernu stranu rijeke Litani do kraja sedmice. Oni, međutim, još moraju preći rijeku i pokušati preuzeti kontrolu od Hezbollaha, prvi put u više decenija.

U Jerusalemu je izraelska vojska saopćila kako planira predati neke osvojene položaje do iduće sedmice. Plan predaje teritorija pokazuje svu složenost granične zone: Izrael bi je prvo predao UN-ovim snagama, koje bi ih potom predale libanskim posrednicima.

Izraelska vojska također je učinila prvu gestu mogućih postkonfliktnih pregovora. Ona je saopćila kako bi mogla razmijeniti 13 Hezbollahovih zarobljenika za dvojicu izraelskih vojnika čije je zarobljavanje u prekograničnom napadu 12. jula izazvalo borbe.

Vojska je saopćila kako je već počela da smanjuje snage u Libanu, ali nije pružila nikakve brojke. Vjeruje se da je tokom kopnene ofanzive oko 30.000 izraelskih vojnika bilo u južnom Libanu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.