Izraelska vlada danas prihvata sporazum o primirju

Izraelska vlada danas prihvata sporazum o primirju


Izraelska vlada sastala se u nedjelju kako bi odobrila UN-ov plan o prekidu vatre uprkos raširenim brigama među Izraelcima oko postizanja primirja s Hezbollahovim gerilcima koji nisu slomljeni i nanijeli su teške gubitke izraelskoj vojsci.

Sjednica je došla u vrijeme dok 30.000 izraelskih vojnika vode teške borbe s Hezbollahovim gerilcima u izraelskom pokušaju u posljednji tren da prodre dublje u Libanon, i dan nakon što su 24 izraelska vojnika ubijena u najvećem broju izraelskih žrtava u mjesec dana dugom ratu. Izraelski borbeni avioni bombardovali su mete širom Libana u nedjelju, ubivši najmanje pet ljudi, dok su Hezbollahovi gerilci ispaljivali rakete na sjeverni Izrael, ubivši jednu osobu i ranivši najmanje sedam.

Primirje bi trebalo stupiti na snagu u ponedjeljak u osam sati ujutro po bejrutskom vremenu. Oko 15.000 libanskih vojnika i isti broj UN-ovih snaga trebali bi se razmjestiti u narednim danima u južnom Libanonu i stvoriti tampon zonu između granice s Izreaelom i rijeke Litani.

Libandska vlada odobrila je sporazum u subotu, a Hezbollahov lider Hassan Nasrallah nagovijestio je njegovo prihvatanje istovremeno upozoravajući “kako rat još nije okončan”.

Mogućnost novih sukoba nakon prekida vatre je velika. Izraelski vojnici će ostati u Libanonu do razmještanja libanskih vojnika, a izraelski prodor tokom vikenda ka rijeci Litani, oko 25 km od granice, znači da će brojni Hezbollahovi borci ostati iza izraelskih linija. Izrael je saopćio kako se nada da će libanski vojnici brzo početi s razmještajem, u roku od sedmicu ili dvije.

Izraelski ministar trgovine Isaac Herzog izjavio je da će vlada odobriti prekid vatre.

“Smatramo rezoluciju Vijeća sigurnosti povoljnom. Planiramo odobriti rezoluciju i krenuti ka ostvarenju primirja do sutra ujutro”, izjavio je on za Associated Press uoči nedjeljnog sastanka vlade.

Premijer Ehud Olmert poručio je ministrima da se sastao s porodicama dvojice izraelskih vojnika čije je zarobljavanje 12. jula od Hezbollaha isprovociralo rat, i izjavio je kako se nada da će biti oslobođeni. UN-ov plan o primirju, međutim, ne povezuje prekid vatre s oslobađanjem vojnika.

Zamjenik premijera Shimon Peres izjavio je kako, iako Izrael mnora naučiti lekcije iz rata, “po mom mišljenju, mi smo izašli iz ovoga uzdignute glave, kako politički, tako i vojno”.

Vjerovatno usvajanje primirja došlo je u jeku raširenih pogrešnih predodžbi u Izraelu oko njegovih odredbi. Sporazum se smatra najboljim koji se može postići s Hezbollahom, a neki smatraju da je Izrael- nespodsoban da slomi gerilce – izgubio.

Vojni eksperti i komentatori tvrde da se ni na libansku vojsku ni na UN-ove snage ne može računati da će obuzdati Hezbollah ili prisiliti gerilce koje snabdijeva Iran da se razoružaju.

Sporazumom se kupuje period zatišja i priprema se region za idući rat, tvrde kritičari. Ovo primirje bit će “time-out do sljedećeg sukoba, a možda neće čak ni to”, piše komentator Nahum Barnea u izraelskim dnevnim novinama Yediot Ahronot.

Zasjedanje vlade zasijenjeno je rastućim brojem izraelskih žrtava. U subotu su ubijena 24 vojnika a najmanje 73 je ranjeno.

Izgleda da se Hezbollah bori žešče nego ikada. Gerilci su oborili izraelski helikopter po prvi put u ratu, ubivši četiri člana posade. Ostali vojnici ubijeni su Hezbollahovim antitenkovskim projektilima. Vojska je saopćila kako je ubila više od 50 Hezbollahovih boraca.

Nasilje je odnijelo više od 900 života; najmanje 763 u Libanonu – od kojih su većina civili – i 147 Izraelaca, među kojima i 109 vojnika. U subotu je 19 libanskih civila ubijeno u izraelskim zračnim udarima, od kojih je jedan uništio autoput u blizini posljednjeg otvorenog graničnog prelaza sa Sirijom.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.