KOZARAC-Jutarnji trač…

Preksinoć su vandali sasjekli stubove na kojima se nalazi turistička tabla, postavljena u toku Kozaračke omladinske radne akcije. Ni golub mira nije uspio da spasi tablu koja obavještava da ulazite u najveći mali grad na svijetu…

Šuška se da je ovo ne djelo naručeno za 100 eura, i da su vinovnici poznati, ali zvanično nema ništa, a čini mi se da policija i ne pridaje pažnju ovome kriminalnom djelu. Pojedini smatraju da ova tabla izaziva nacionalnu netrpeljivost, dok je zastava na Kozaračkom kamenu normalna stvar…

Bilo kako bilo ovakvi postupci idu načast njihovim počiniocima, tabla će se popraviti a predlaže se čak i osiguravanje s blagim naponom…

Istina je da smo malo zapostavili stranicu, ne zbog toga što smo sva trojica administratora u Kozarcu, na okupu, što nije čest slučaj, već jednostavno nismo u mogučnosti stići sve realizovati.

Imali smo i nekih poteškoća sa serverom, ali evo polako se vraćamo na virtual i mislim da će se uskoro sve vratiti na stare navike. Ja sam ovih dana i zaboravio da sam administrator ove stranice. Stranice, koja je i ove godine napravila odličan posao i koja je kako o tome piše u zadnjem broju Slobodne Bosne, spona dijaspore s maticom.

Unazad dvije sedmice imali smo nekoliko sportsko zabavnih dešavanja, o tome ću više kasnije pisati, za ovaj put da kažem da se današnjom posjetom logoru Omarska završili i svi najavljeni događaji ovogodišnje manifestacije “Dani Kozarca”.

Danas smo obilježili četrnaestu godišnjicu od početka zatvaranja logora smrti Omarska. Na taj dan je svijet zahvaljujući novinarima ITN-a i Guardiana po prvi put imao priliku vidjeti izmučena tijela logoraša Omarske i te će slike biti najzaslužnije za osnivanju Tribunala u Hagu.

”Omarska nije bilo mjesto u kojem se sa logorašima sporadično okrutno postupalo ili u kojem su životni uslovi naprosto bili teški. Bila je to paklena sredina u kojoj su muškarci i žene bili lišeni najosnovnijih životnih potreba i čovječnosti. Omarska je bila mjesto gdje su ljude tukli svakodnevno i uz upotrebu đavolskih sredstava mučenja. Niko nije mogao biti u zabludi da je Omarska samo loše vođen zatvor – ona je bila zločinački poduhvat koji je smišljeno funkcionisao na način kojim se uništavao um, tijelo i duh ljudi koji su tu bili zatočeni.” – stoji u presudi Tribunala Kvočka i drugi.

Omarska je zasigurno najveći i najstrašniji logor u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i to mjesto mora ostati upamćeno kao opomena cijelom čovječanstvu.

Kolona automobila i autobusa krenula je  u 09,30 h sa platoa ispred Gradskog stadiona u Prijedoru. U Kozarcu su se koloni priključili i učesnici iz Kozarca.

Posjećeni su  objekti u kojima su bili zatočeni građani Prijedora 1992. godine a na platou ispred ‘’Bijele kuće’’ i na asfaltnoj pisti okupljenima su se obratiti preživjeli logoraši.

Procjena je da su skupu prisustvovali oko 2000 učesnika. Angažovana su 4 autobusa a ostali posjetioci dolazili su ličnim vozilima. U koloni je bilo 400-500 vozila.
 

Posjetu su organizovali preživjeli logoraši Omarske, Udruženje žena ”Srcem do mira” i Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”.

Toliko za ovo šturo javljanja, svakodnevno se nešto dešavalo u Kozarcu ovih dana i događaji su nas pretrpali, nadam se da ćemo uskoro početi dobivati slike naših članova a također da ću stići postaviti ovo par stotina slika u fotoalbum, 🙂

Možda smo zapostavili virtual, ali nismo Kozarac, i ono što je najbitnije i ove godine se čulo za Kozarac, u superlativu naravno…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.