Haag: počelo sudjenje za najveći zločin

Haag: počelo sudjenje za najveći zločin


Pred sudije Haškog tribunala izišlo je sedam bivših visokih oficira Vojske Republike Srpske, koji su optuženi za genocid i zločine protiv čovječnosti u Srebrenici u junu 1995. godine.

Tek što je izgovorila nekoliko rečenica svoje “uvodne napomene” glavnu tužiteljicu Haškog tribunala su prekinuli branioci optuženih prigovorom da je, mimo dogovora, započela uvodnu riječ tužbe na zasjedanju koje je posvećeno proceduralnim pitanjima.

 

Del Ponteova je na samom početku suđenja Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Ljubomiru Borovčaninu, Dragi Nikoliću, Vinku Pandureviću, Milanu Gveri i Radivoju Miletiću, rekla da je prije tri dana bila u Potočarima na obilježavanju godišnjice srebreničkog masakra. Prisustvovala je polaganju u grobnicu u tamošnjem Memorijalnom centru posmrtnih ostataka 500 bošnjačkih muškaraca, od kojih je, kako je rekla, najmlađi imao 15, a najstariji 79 godina.

 

U tom trenutku, najprije Popovićev advokat Stefan Burgon (Stephan Bourgon), a potom i zastupnici odbrane ostalih optuženih su prekinuli glavnu tužiteljicu, ističući da nisu spremni da slušaju njen govor “pun emocija” i u neskladu sa današnjom raspravom, koja je posvećena isključivo proceduralnim pitanjima.

Sudijsko vijeće, kojim predsjedava malteški sudija Karmel Ađijus (Carmel Agius), takođe je ocijenilo da govor Del Ponteove izlazi izvan okvira rasprave, i odložilo njeno obraćanje za 21. avgust, kad će i tužilac Piter Mekloski (Peter McCloskey) održati uvodno slovo tužbe. 

Zasjedanje je potom nastavljeno raspravom o proceduralnim pitanjima, čime je ovo “mega” suđenje zvanično otvoreno, ali će se nastaviti tek poslije ljetnje pauze.

Optuženi su bili ili na visokim funkcijama u Mladićevom štabu ili komandanti i oficiri za bezbjednost jedinica koje su učestvovale u napadu na Srebrenicu i egzekucijama bošnjačkih zarobljenika poslije pada enklave. Petorica su optužena za genocid, ubistva, progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi i nasilno premještanje stanovništva iz Srebrenice od 12. do 19. jula 95. Gvero i Miletić su optuženi za zločine protiv čovječnosti počinjene u Srebrenici i Žepi.

Sva sedmorica su, prema optužnici, bili svjesni učesnici “zajedničkog zločinačkog poduhvata”, na čijem čelu su bili Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Do sada je zbog genocida u Srebrenici pravosnažno osuđen na 32 godine zatvora general Radislav Krstić, bivši komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske i kaznu izdržava u Velikoj Britaniji.

Pukovniku Vidoju Blagojeviću, komandantu Bratunačke brigade izrečena je presuda od 18 godina zatvora, ali je trenutno u toku žalbeni postupak.

Majori Momir Nikolić i Dragan Obrenović su priznali krivicu za zločine protiv čovječnosti u Srebrenici i osuđeni su na 20, odnosno 17 godina zatvora.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.