Zabrinutost u svijetu zbog odgovora Izraela na napade


Francuska, Iran, Turska i Vatikan izrazili su u petak zabrinutost zbog jačine izraelskog odgovora na napade Hezbollaha, a Ujedinjeni narodi i Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) zatražili su poštovanje međunarodnih humanitarnih zakona.

U tradicionalnom TV obraćanju naciji povodom državnog praznika 14. jula, pada Bastilje, francuski predsjednik Jacques Chirac ocijenio je da je odgovor Izraela na napade libanske ekstremističke organizacije Hezbollah “potpuno nesrazmjeran”, što, kako je rekao, smatra i većina Evropljana. Francuski predsjednik je dodao da bi se neko čak mogao zapitati “da li je možda riječ o nekoj vrsti želje da se uništi Liban”, prenijele su agencije.

Vatikan je osudio napade Hezbollaha, koje je nazvao terorističkim, ali i odgovor izraelske vojske na te napade i istaknuo da svaka zemlja ima “pravo da se brani, ali i obavezu da poštuje odredbe međunarodnih zakona koje štite sigurnost civila”.

Državni tajnik Vatikana kardinal Angelo Sodano izjavio je da su izraelska bombardiranja Libana “napad na slobodnu i suverenu zemlju”.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad zatražio je od UN-a i Vijeća sigurnosti da “ne učestvuju u zločinu Izraela” u Libanu i pozvao Zapad da “više ne podržava Izrael kako bi izbjegao bijes muslimanskih naroda”.

Šef iranske diplomatije Manuchehr Mottaki, koji je pozvao UN i međunarodnu zajednicu da interveniraju, odbacio je optužbe Izraela da iranska vlada podržava Hezbollah i da su oteti izraelski vojnici možda prebačeni u Iran.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour izjavila je da je Izrael s pravom zabrinut za svoju sigurnost, ali da mora poštovati međunarodne humanitarne zakone i uzdržavati se od napada na civile i civilne objekte.

Izrael naročito mora u svojim vojnim akcijama poštovati načelo srazmjernosti da bi se izbjegle civilne žrtve, a isto važi naravno i za Hezbollah, navedeno je u saopćenju povjerenice Arbour.

MKCK je pozvao Hezbollah da humano postupa s otetim izraelskim vojnicima i Crvenom križu omogući pristup zarobljenicima.

Turski ministar vanjskih poslova Abdulah Gull pozvao je obje strane u sukobu da se dogovore o prekidu vatre, dok je oko 6.000 demonstranata izašlo je na ulice Istanbula i Ankare da osudi napade Izraela.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.