Zidane proglašen najboljim igračem SP-a!

Iako je malo ko očekivao da će igrač čiji je posljednji potez u veličanstvenoj karijeri bio udaranje suparnika glavom biti proglašen najboljim nogometašem SP-a, upravo se to dogodilo.

Naime, novinari koji su glasali za naj-igrača turnira odlučili su “progledati kroz prste” velikom Zidanu, te mu dodijelili jedno od najvećih priznanja u svijetu nogometa – ono za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva.

 

34-godišnji Zidane, čarobnjak s loptom i živuća legenda francuskog nogometa, tako je dobio najviše glasova novinara koji su pratili SP.

Francuski kapetan dobio je 2012 bodova, drugoplasirani je kapetan Italije Fabio Cannavaro (1977 bodova), dok je treći po broju glasova novinara Andrea Pirlo (715 bodova), objavila je danas FIFA.

Najboljim igračem SP-a u Japanu i Južnoj Koreji proglašen je njemački vratar Oliver Kahn, dok je 1998. ta čast pripala “Il Fenomenu” Ronaldu.

Dosadašnji osvajači “Zlatne lopte”, nagrade za najboljeg igrača svjetskog nogometnog prvenstva, koja se dodjeljuje od 1982. godine:

2006 – Zinedine Zidane (Fra)

2002 – Oliver Kahn (Njem)

1998 – Ronaldo (Bra)

1994 – Romario (Bra)

1990 – Salvatore Schillaci (Ita)

1986 – Diego Maradona (Arg)

1982 – Paolo Rossi (Ita)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.