Kozarac.ba

Egiptolog Zahi Hawass negira Osmanagića i Barakata


Zahi Hawass, najpoznatiji svjetski egiptolog i stručnjak za piramide, uputio je pismo Marku Roseu, uredniku magazina Američkog arheološkog udruženja Archaeology, u vezi s navodnim bosanskim piramidama.

Osmanagić je u više navrata u domaćim i stranim medijima izjavljivao da je dr. Hawass lično preporučio i poslao dr. Barakata za projekt u Bosni. Dr. Hawass u pismu to negira i iznosi da Barakat nema pojma o egipatskim piramidama. Dragi gospodine, Rose, na Vaše pitanje u vezi s “piramidom” u Bosni, evo mog odgovora:

Otkrivač “piramide” u Bosni, Semir Osmanagić, koji tvrdi da je brdo u blizini rijeke Bosne struktura građena ljudskom rukom prije kraja posljednjeg ledenog doba, nije specijalist za piramide. Njegove prethodne tvrdnje da su Maje s Plejada i Atlantide trebale bi biti dovoljne bilo kojem obrazovanom čitatelju.

Ova “piramida” je, zapravo, strmo brdo pored sela. Bilo je poznato u srednjem vijeku kao mjesto susreta trgovaca. Ono što je tamo pronađeno je samo masa velikog kamenja, očito prirodnog geološkog nastanka. Kamenje nije identično, i nema dokaza da je bilo sastavljeno tako da oblikuje čvrstu strukturu. Niko ne može reći da su ovo kamenje prenosila ljudska bića, jer svaki teži oko 40 tona. Osim po svom glavnom obrisu, ovo brdo nema apsolutno nikakve sličnosti s egipatskim piramidama.

Barakat, egipatski geolog koji radi s Osmanagićem, ne zna ništa o egipatskim piramidama. Njega nije poslalo Vrhovno vijeće za starine, i mi ne podržavamo niti se slažemo s njegovim izjavama. Ostali arheolozi, poput specijalistice za prethistoriju Zemaljskog muzeja u Sarajevu Zilka Kujundžić-Vejzagić , naveli su da Osmanagić daje lažne informacije.

Šta može Osmanagić pokazati kao dokaz starosti “piramide”? Nikakav arheološki materijal nije pronađen blizu piramide. Osmanagićeve teorije su čiste halucinacije s njegove strane, bez ikakve naučne potpore – navodi se u pismu dr. Zahija Hawassa, generalnog sekretara Vrhovnog vijeća starina pri egipatskom ministarstvu kulture.

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.