Na Balkanu još nije zaključeno posljednje poglavlje


Nova politička događanja na Balkanu mogu imati dvostruki učinak na buduću stabilnost regiona i Evrope – dati poticaj tek nastalim nezavisnim državama, ali i ponuditi motiv za nastavak političkog usitnjavanja prostora, uvjerenja su analitičari Centra za evropske političke studije.

Na Balkanu još nije zaključeno posljednje poglavlje, utisak je briselskih analitičara koji, pokušavajući da analiziraju politička zbivanja i u njima prepoznaju razuman slijed, ne mogu a da ne ostave prostor za dva moguća, duboko različita rješenja, javlja dopisnik Glasa Amerike. Kao u proročanstvu grčke proročice, stvari bi mogle ići dobro ili ne – tako se i činjenica da je Crna Gora postala nezavisna država tumači dvojako, u svjetlu mogućih reakcija i njihovih posljedica po stabilnost i budućnost Evrope i regiona.

“Nezavisnost Crne Gore se, s jedne strane, vidi kao značajan uspjeh, jer se do nje došlo demokratski i mirno i upoređuje se s uspjehom Slovačke. S druge strane, očekivan je rizik da će to podstaći druge grupe da snažnije insistiraju na nezavisnosti – tako je tu problem Srba na sjeveru Kosova, problem Srba u Republici srpskoj, koji, ako budu snažnije insistirali na nezavisnosti od BiH, imaćete, očigledno, i Hrvate koji će postati glasniji u želji da se odvoje”, smatra analitičarka Evropskog centra za političke studije Lucia Montanaro.

Kakva je pozicija Evropske unije u tome? Ima li Bruxelles u rukama mehanizam koji će podržati razumne i održive, a zaustaviti procese koji bi mogli voditi samo nestabilnosti?

“Evropska unija se našla u situaciji da mora postići vrlo osjetljivu ravnotežu između prava manjina i umnožavanja veoma malih država, koje nemaju uvijek ekonomsku mogućnost da samostalno opstaju. Mislim da Evropska unija ne bi imala razumijevanja prema eventualnom cijepanju BiH u budućnosti”, odgovorila je Montanaro.

Prepoznati stav Bruxellesa je da, kada je riječ o BiH, svim političkim sredstvima treba nastaviti na temeljima Daytona – s druge strane, uvjerenje je analitičarke Evropskog centra za političke studije, ukoliko bi se nastavilo sa cijepanjima, taj bi proces mogao ići bez kraja i političkog opravdanja: “Taj se proces cijepanja na Balkanu može nastaviti unedogled – isti rizik postoji u Vojvodini, Sandžaku i tako možemo nastaviti beskrajno. To, sasvim jasno, nije izvodivo ni poželjno.”

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.