Na Balkanu još nije zaključeno posljednje poglavlje


Nova politička događanja na Balkanu mogu imati dvostruki učinak na buduću stabilnost regiona i Evrope – dati poticaj tek nastalim nezavisnim državama, ali i ponuditi motiv za nastavak političkog usitnjavanja prostora, uvjerenja su analitičari Centra za evropske političke studije.

Na Balkanu još nije zaključeno posljednje poglavlje, utisak je briselskih analitičara koji, pokušavajući da analiziraju politička zbivanja i u njima prepoznaju razuman slijed, ne mogu a da ne ostave prostor za dva moguća, duboko različita rješenja, javlja dopisnik Glasa Amerike. Kao u proročanstvu grčke proročice, stvari bi mogle ići dobro ili ne – tako se i činjenica da je Crna Gora postala nezavisna država tumači dvojako, u svjetlu mogućih reakcija i njihovih posljedica po stabilnost i budućnost Evrope i regiona.

“Nezavisnost Crne Gore se, s jedne strane, vidi kao značajan uspjeh, jer se do nje došlo demokratski i mirno i upoređuje se s uspjehom Slovačke. S druge strane, očekivan je rizik da će to podstaći druge grupe da snažnije insistiraju na nezavisnosti – tako je tu problem Srba na sjeveru Kosova, problem Srba u Republici srpskoj, koji, ako budu snažnije insistirali na nezavisnosti od BiH, imaćete, očigledno, i Hrvate koji će postati glasniji u želji da se odvoje”, smatra analitičarka Evropskog centra za političke studije Lucia Montanaro.

Kakva je pozicija Evropske unije u tome? Ima li Bruxelles u rukama mehanizam koji će podržati razumne i održive, a zaustaviti procese koji bi mogli voditi samo nestabilnosti?

“Evropska unija se našla u situaciji da mora postići vrlo osjetljivu ravnotežu između prava manjina i umnožavanja veoma malih država, koje nemaju uvijek ekonomsku mogućnost da samostalno opstaju. Mislim da Evropska unija ne bi imala razumijevanja prema eventualnom cijepanju BiH u budućnosti”, odgovorila je Montanaro.

Prepoznati stav Bruxellesa je da, kada je riječ o BiH, svim političkim sredstvima treba nastaviti na temeljima Daytona – s druge strane, uvjerenje je analitičarke Evropskog centra za političke studije, ukoliko bi se nastavilo sa cijepanjima, taj bi proces mogao ići bez kraja i političkog opravdanja: “Taj se proces cijepanja na Balkanu može nastaviti unedogled – isti rizik postoji u Vojvodini, Sandžaku i tako možemo nastaviti beskrajno. To, sasvim jasno, nije izvodivo ni poželjno.”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.