SUOČAVANJE BEOGRADA SA ZLOČINIMA U PRIJEDORU


U Beogradu će se 24. juna desiti zasigurno najvažniji događaj u ovoj godini kada je u pitanju predstavljanje ratnih zločina koji su počinjeni u našoj opštini.

Na konferenciju “Prijedor 1992: Van osnovane sumnje”, koju organizuje Fond za humanitarno pravo u saradnji sa Outreach kancelarijom Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKTJ), a koja će biti održana u subotu, 24. juna 2006. godine u Sava Centru, pozvano je i više od 40 građana Prijedora.

Udruženje Prijedorčanki ‘’Izvor’’ od ranije ima dobru saradnju sa Fondom za humanitarno pravo iz Beograda, čiji je izvršni direktor Nataša Kandić, žena koja je definitivno obilježila prošlu godinu u Evropi sa njenim ukupnim angažmanom na raskrinkavanju uloge srbijanskih vlasti u ratnim zločinima u zemljama bivše Jugoslavije. Zastrašujući snimci pogubljena Srebreničana koji su šokirali svjetsku javnost  ugledali su svjetlo dana zahvaljujući upravo ovoj izuzetnoj ženi. Bilo nam je zadovoljstvo prihvatiti da budemo od pomoći kod organizacije ove konferencije i ovih dana obavljamo naš zadatak na dostavljanju imena i kontakata sa ljudima iz Prijedora kojima će biti uručeni pozivi na konferenciju.

Konferencija u Beogradu će po koncepciji biti slična onoj koju smo imali priliku prošle godine (25. juna) gledati u prijedorskom pozorištu. Beogradskoj i srbijanskoj javnosti će biti predstavljeni zločini koji su se desili u našoj opštini  i čitava konferencija će biti posvećena samo nama. Za razliku od prošlogodišnje konferencije u Prijedoru uvedena je još jedna sesija pod nazivom ‘’Glas žrtava’’ na kojoj će žrtve direktno govoriti o onome kroz šta su prošli 1992. godine. Na prijedlog našeg udruženja u Beogradu bi na toj sesiji trebali govoriti Zijad Bačić, Nusreta Sivac, Teufik Kulašić, Dika Menković i Ante Jolić. Smatramo da smo izborom tih imena zastupili u širem kontekstu stradanje Prijedorčana i da će ovi ljudi na najbolji način artikulisati glas svih žrtava.

Planirano je da u uvodu konferencije govore Nataša Kandić i Alexandra Milenov, portparol MKTJ za SCG. Zatim će o istragama i pronalaženju optuženih govoriti Bob Reid, zamjenik glavnog istražitelja MKTJ, a o konkretnim slučajevima Tužilaštva Nicholas Koumjian, bivši tužilac MKTJ (predmet Milomir Stakić) i Ann Sutherland, viši tužilac MKTJ. O presudama će govoriti Micah Myers, pravnik, saradnik Žalbenog veća MKTJ a moderator tog dijela sesije o sudskoj istini bit će Silvija Panović–čurić, Savjet Evrope. Moderator poslijepodnevne sesije ”Glas žrtava”, gdje će se pojaviti i naši Prijedorčani, bit će Nataša Kandić.

Pobrinuli smo se da utiske i informacije sa konferencije budu prezentovane i Prijedorčanima koji neće biti u Beogradu tog dana, sve će to medijski pratiti na licu mjesta naši reporteri Beska Kahrimanović ”Oslobođenje” i mojprijedor.com te Ervin Blažević kozarac.ba.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” će vas i dalje nastaviti informisati o svim važnim aktivnostima koji se tiču dešavanja iz 1992. godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.