The Independent: Izopačena logika Guantanama


Evropska unija planira da iduće sedmice tokom evropsko-američkog samita u Beču ponovno zatraži od Washingtona da nakon samoubistva trojice zatočenika zatvori zarobljenički logor u bazi Guantanamo na Kubi, izvještava u utorak Financial Times.

“Izopačenje svega što bi demokratija trebalo da bude” naslov je uredničkog komentara koji je Independent posvetio Guantanamu. Kako su trojica zatvorenika, i pored golemih mjera koje su američke vlasti poduzele kako bi onemogućile stvaranje mučenika Guantanama, uspjela da se ubiju, bit će nesumnjivo predmet zvanične istrage, piše list. Stalni nadzor, prisilno hranjenje i prosta sirova sila primjenjivani su da bi se zatočenike ovoga najsavremenijeg zatvora održalo u životu: Žive ali ne i podvrgnute bilo kakvom prepoznatljivom pravosudnom procesu; žive ali bez roka utamničenja ili realne nade na slobodu. To je izopačena logika Guantanama, smatra Independent.

Guantanamo je tokom četvorogodišnjeg postojanja počeo simbolizirati sve ono neprihvatljivo u američkom “ratu protiv terorizma”, dodaje Independent.

Takvom logoru nema mjesta ni u jednoj demokratskoj zemlji koja tvrdi da se rukovodi zakonom a još manje u državi koja je na sebe preuzela ulogu širenja demokratije širom svijeta. Logor mora biti zatvoren prije nego što još neko od njegovih zatočenika bude nagnan da oduzme sebi život, zaključuje list.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.