The Guardian: SAD odustale od pravnih principa


Britanski dnevnik The Guardian zgrožen je u ponedjeljak objašnjenjem zapovjednika zarobljeničkog logora u Guantanamu da su samoubistva trojice zatočenika ne očajnički, nego čin “asimetričnog rata protiv Sjedinjenih Država”.

Taj hladni i odvratni rječnik je, navodi list, u potpunoj saglasnosti s neporecivom ilegalnošću američkog postupanja prema osumnjičenima za terorizam još od 2001. godine. Još strašnije od fizičkog zlostavljanja zatvorenika u Guantanamu jeste, po ocjeni Guardiana, to što je zemlja čiji se identitet temelji na ustavnom pravu odustala od pravnih principa.

Dnevnik The Times također kritizira, kako navodi, bezosjećajnu izjavu viceadmirala Harryja Harrisa, ocjenjujući da ona ide naruku američkim neprijateljima.

Pentagon je, piše Times, s pravom nastojao da iz osumnjičenih izvuče što više informacija, ali je njihovo daljnje zadržavanje u pritvoru kontraproduktivno.

Manje opasne zatočenike trebalo bi hitno vratiti kući, a odluku o sudbini ostalih donijeti brzo. Jer, Guantanamo je postao moćno oružje u propagandnom ratu protiv SAD-a, zaključuje Times.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.