Scilling Dodiku: Ne pričaj o referendumu, ni danas, ni ubuduće !

Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling zatražio je od predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika, da prestane pričati o referendumu o otcjepljenju RS-a.

U pismu koje je jučer uputio, a koje je “Dnevni avaz” dobio iz izvora bliskih Vladi RS, visoki predstavnik ističe da od Dodika očekuje da postupa “u skladu sa svojim obvezama te da ni Vi ni predstavnici Vaše vlade nećete davati izjave kojima se podržava referendum u RS ni sada, a ni ubuduće”.

 

“Uzimajući u obzir prirodu i broj Vaših nedavnih istupa u javnosti i komentara o temi referenduma u RS, i imajući u vidu predstojeću posjetu predstavnika Vlade Srbije, želio bih Vas upoznati s mojim stavom o ovom pitanju:

Republika Srpska nema jurisdikciju da raspiše referendum o otcjepljenju. Nadam se da Vam je jasno da bi bilo kakvi konkretni planovi u tom pravcu predstavljali očigledno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH “, naglasio je visoki predstavnik u svom pismu. Osvrćući se na Dodikove izjave u kojima se referendum o otcjepljenju RS predviđa u budućnosti, Schwvarc-Schiilling ističe da se to neće dogoditi.

“Želim Vas obavijestiti da ću svaku raspravu o ovoj temi s predstavnicima strane vlade smatrati vrlo ozbiljnim potezom”, navodi Schilling i posebno ističe da se tijekom današnjeg boravka predstavnika Vlade Srbije neće razgovarati o referendumu ili pitanjima koja bi značila destabilizaciju BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.