Do kraja ‘08. svi podaci iz zemljišnih knjiga u elektronskom obliku


U Bosni i Hercegovini postoji dva miliona zemljišnoknjižnih uložaka koji se iz starih zemljišnih knjiga moraju preuzeti u elektronsku bazu podataka “LARIS”

Od 01.06.2006. g. su od strane Projekta Zemljišne administracije koji je finansiran od švedske, austrijske i njemačke vlade (SIDA/ADA/GTZ) u zemljišnoknjižnim uredima Bihać i Bijeljina počeli sa radom pilot-projekti kojima je značajno intenzivirano sistematsko unošenje podataka iz starih zemljišnih knjiga u novi, elektronski zemljišnoknjižni sistem. U Bihaću je pored stalnih uposlenika dodatno uposleno 5, a u Bijeljini 8 izvršilaca.

Sličan model unosa podataka se već tri mjeseca primjenjuje u zemljišnknjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu i pokazuje evidentne rezultate. Predsjednik općinskog suda Sarajevo, Goran Salihović je pored stalnih uposlenika koji već rade na elektronskoj obradi podataka i privremenih asistenata angažovanih od Projekta Zemljišne administracije, uposlio dodatno osoblje u cilju postizanja dnevne ažurnosti Sarajevskog zemljišnoknjižnog ureda, koji predstavlja najveći zemljišnoknjižni ured u BiH. Na realizaciji cilja ažurnosti i elektronskoj obradi u osnovnom sudu Sarajevo trenutno radi 25 stalnih zemljišnoknjižnih referenata uz pomoć 12 privremenih sudskih asistenata.

“Zadatak dodatnog osoblja je sistematsko unošenje podataka iz starih zemljišnih knjiga u elektronsku bazu podataka, a zemljišnoknjižni referenti, kojima je otvorena mogućnost rada u poslijepodnevnoj smjeni, svojim potpisom moraju verificirati novi, elektronski zemljišnoknjižni uložak. U Bosni i Hercegovini po dostupnim podacima postoje dva miliona zemljišnoknjižnih uložaka koji se moraju unijeti u elektronsku zemljišnu knjigu, za šta je potreban dodatan napor i dobar sistematski pristup”, saopštava Jean-Luc Horisberger, rukovodilac Projekta Zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini.

Poznato je da je Svjetska Banka Bosni i Hercegovini odobrila kredit u za realizaciju Projekta Registracije zemljišta, a jedna od obaveza Bosne i Hercegovine je da se do kraja 2008. g. svi podaci iz starih zemljišnih knjiga moraju preuzeti u elektronski sistem. U saradnji sa Projektom Zemljišne administracije dogovoren je početak pilot-projekta kako bi se na osnovu njihovih rezultata isti metod mogao primjeniti u čitavoj Bosni i Hercegovini.

“Ako se Bosna i Hercegova želi približiti standardima novih europskih članica, potrebno je da mimo elektronskog vođenja zemljišnih knjiga, broj zahtjeva za registraciju nekretnina poraste za pet puta godišnje. Neophodno je da se kod građana BiH probudi svijest za registracijom njihovih nekretnina, jer samo uknjiženo vlasništvo nad nekretninama predstavlja validno pravo“, naglašava Horisberger.

Kako je saopšteno iz Projekta Zemljišne administracije, glavni cilj je stvaranje ažurnih zemljišnih knjiga uz svakodnevnu saradnju sa katastarskim uredima, a svima poznate gužve, redovi ispred zemljišnoknjižnih ureda i višegodišnje čekanje na obradu zahtjeva bi uskoro trebalo biti prošlost.

“Za ovu aktivnost su potrebna velika finansijska sredstva i ljudski resursi, a prije svega se infrastruktura svih zemljišnoknjižnih ureda mora unaprijediti. Trenutno je u čitavoj Bosni i Hercegovini instalirano 270 kompjutera sa štampačima, serverima i zemljišnoknjižnim softverom, te je za očekivati da će uz pomoć Svjetske Banke sa upošljavanjem dodatnih 270 dodatnih radnika Bosna i Hercegovina krajem novembra 2008. god. imati sve podatke iz zemljišnih knjiga u elektronskoj bazi podataka, šta sasvim sigurno predstavlja bitan iskorak naprijed.“

Za građane Bosne i Hercegovine će od jula biti dostupne brošure za informisanje, gdje, kako i sa kojom dokumentacijom registrovati svoje nekretnine, te će biti otvorena i besplatna telefonska linija za dodatnu pomoć. Također će se krajem mjeseca juna aktivirati online zemljišnoknjižni registar. Javnost će na vrijeme biti upoznata sa istim, a svi detalji se mogu naći na web stranici www.zkk.ba.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.