OHR neće dozvoliti referendum


Prvi zamjenik visokog predstavnika Larry Butler istaknuo je da sve dok je OHR u BiH neće moći biti razgovora o referendumu u BiH, ponovivši da RS, kao entitet u BiH, ima obaveze u skladu s Daytonskim sporazumom i Ustavom i da nema prostora da se organizira bilo kakav referendum koji bi doveo u pitanje Daytonski mirovni sporazum.

Dodao je i da je entitetskog premijera “obavijestio o svom mišljenju da slobodno izražavanje o referendumu nisu možda najbolje ideje”, te da ga je Milorad Dodik uvjerio da “kada god je pominjao referendum nije govorio o BiH, odnosno RS-u”. Ponovio je stav OHR-a da će, u slučaju da bilo ko pokuša da organizira bilo kakvu vrstu referenduma, koji bi bio u suprotnosti s Daytonskim sporazumom, visoki predstavnik iskoristiti svoja Bonska ovlaštenja i time će se pozabaviti.

Butler je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da bilo kakve spekulacije o tom pitanju jedino odvlače pažnju od važih tema koje se tiču pridruživanja BiH Evropskoj uniji.

Suština na što treba da se fokusira bh. vlast su, naglasio je, politička, ekonomska i socijalna pitanja koja su bitna za proces pridruživanja i stabilizacije i koja će odvesti BiH u Evropsku uniju.

Prvi zamjenik visokog predstavnika je ponovio da pred političarima ove zemlje stoji izazov kako BiH dovesti u Evropu i da se time trebaju pozabaviti.

Upitan da OHR jednako reagira i kada se čuju stavovi o potrebi ukidanja RS-a koja je prema Ustavu dio BiH i da li su i to antidejtonske izjave, Butler je kazao da je visoki predstavnik bio jasan o tom pitanju i da ne bi oklijevao da koristi svoja ovlaštenja ako postoji bilo koja prijetnja stabilnosti i sigurnosti BiH ili prijetnja Daytonskom sporazumu.

Podsjetio je i da se sada ključno trebaju rješavati ekonomska pitanja o čemu je govorio i visoki predstavnik.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.