Bošnjaci i Hrvati u RS nezadovoljni statusom


Većina povratnika u RS nezadovoljna je statusom koji ima u ovom bh. entitetu, kao i provođenjem imovinskih zakona.

Zato će poslanici SDA u NSRS tražiti od vlasti i izvještaj o povratku koji mora sadržavati stepen obnove imovine onih osoba koje hoće da se vrate u RS, kazao je poslanik SDA u NSRS iz Srebrenice Sadik Ahmetović.

 

On je podržao rad Vijeća naroda koje je na konačan izvještaj o provođenja imovinskih zakona tražilo zaštitu vitalnih nacionalnih interesa i ocijenio da suštinski aspekat ovog pitanja još nije riješen.

Osobe kojima je imovina vraćena dobivaju potvrde o povratu popaljenih i srušenih kuća i imanja. To nije u redu, jer, prema svim konvencijama, imaju pravo na imovinu, pa i Aneksom 7 Dejtonskog sporazuma. O naknadi štete i stvaranju uslova za održivi povratak, koji je također definisan ovim sporazumom, nema ni riječi – kaže Ahmetović.

On ističe da se vrijednost imovine u RS porušene u ratu mjeri stotinama miliona eura, te da u BiH još nema naznaka, ni prijedloga kako isplatiti ratnu štetu. Lošu situaciju po Hrvate i Bošnjake u RS dodatno će zakomplikovati i pasivna registracija birača za izbore.

Prema odluci koju je usvojila Izborna komisija BiH o načinu registracije izbjeglica, treba više od dva mjeseca da se napravi baza, a da paralelno teče i kampanja kako bi se glasaču objasnilo kako da glasa u opštini u kojoj je bio prijavljen 1992. godine. Plašim se da Bošnjaci u RS u političkom smislu ne dožive istu sudbinu kao i Srbi na Kosovu, a da se nakon toga ne otvore drugi problemi koji ne idu u prilog moderne, građanske i evropski orijentisane BiH – naglašava Ahmetović.

Uslova za održivi povratak neće biti sve dok i u zakonima postoje odredbe koje blokiraju povratak. Nije riješeno pitanje zdravstvene i socijalne zaštite, školstva i zapošljavanja. Sa tim problemima država se treba sistemski suočiti, a vjerujemo da bi najbolji način bio usvajanje državnog zakona iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite i Zakona o obrazovanju – naglašava Ahmetović.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.