Globalna kampanja Amnestyja protiv cenzure na Internetu


Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International obilježila je danas 45 godina postojanja pozivom na globalnu kampanju protiv državne cenzure na internetu.

Ta organizacija je optužila kompanije Yahoo, Microsoft i Google da “šuruju” s represivnim režimima kako bi ograničili slobode na internetu. Prema tvrdnjama AI-ja, te kompanije su se povinovale cenzuri u Kini.

“Internet je postao nova granica za borbu za ljudska prava”, izjavila je direktorica britanskog ogranka AI Kate Alen, prenijele su agencije.

Google je kritikovan da sarađuje s kineskim cenzorima na portalu na kineskom jeziku google.cn.

Aktivisti su naveli da se kineskim korisnicima interneta blokiraju pretrage o Tajvanu, Tibetu, demokratiji i drugim osjetljivim temama za Kinu.

“Google se brani time da je morao prihvatiti ograničenja kako bi mogao raditi u Kini, koja je s više od 111 miliona internet korisnika na drugom mjestu u svijetu, poslije SAD-a.

Ta kompanija navodi da vjeruje da će njeno prisustvo u Kini na kraju primorati vlasti da budu otvorenije.

Amnesti International je naveo Kinu, Vijetnam, Tunis, Iran, Saudijsku Arabiju i Siriju kao zemlje u kojima ljudi završavaju u zatvoru zbog iznošenja mišljenja na internet forumima.

Ova organizacija je u online kampanji na adresi www.irrepressible.info, pozvala korisnike da potpišu peticiju za slobodu mišljenja na internetu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.