NOČ SJEČANJA I PRKOSA ”“ KOZARAC 1992-2006


Piše: Sade Alić

U posjeti Čikagu Bošnjačkoj zajednici od ponedeljka je legendarni komadant 17. Viteške Krajiške Brigade a potom general i komadant 5. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Fikret Čuskić.

Udruženje Kozarčana i zajednica Bošnjaka su dosljedno dočekali svog komadanta. Na aerodromu su svog komadanta dočekali njegovi borci: Dugi, Hemaš, Kule, Munira, Zilho i Sade dok su skoro svakog minuta, dok se general čekao, zvonili mobiteli sa pitanjima „Dali je stigao“. General je stigao, ali torbe i stvari nisu i još uvijek ih čekamo, ali nisu ni važni, Kozarčani se brinu za svog legendarnog komadanta. Kao što je poznato „Udruženje Kozarčana“ je ove godine pozvalo i poslalo garantna pisma za gen. Čuskića i našeg Švabu, general je prošao ali, na veliku žalost mnogih, Švabo nije, što opet ne znači da jednog dana neće, jer Kozarčani su poznati po svojoj upornosti i strpljivosti.

Danas je 24. Maj, veliki dan za Kozarčane i sve aktivnije i bolje Udruženje Kozarčana u Čikagu ovo godine je, što je još davno odlučilo, ovaj dan prigodno obilježilo što je i učinjeno.

U rentanim prostorijama BICC-ija pred više od 500 osoba održao se tevhid i prigodno predavanje povodom napada na Kozarac. U trosatnom programu Kozarčani ali i drugi Bošnjaci iz svih krajeva Bosne i Hercegovine obilježili su ovaj dan tevhidom kojeg je predvodio Kemal ef. Karić uz pomoć svojih džematlija, ilahijama, recitovanjem pjesmica o Kozarcu, a potom predavanje nastavnika Namika Mahića te obraćenjem našeg generala Čuskića.

U malom podužem obraćanju nastavnik Namik podsjetio je na stradanje Kozarca, logore smrti, izbjeglištvo, sve ono što je učinjeno Kozarčanima samo zato što su nosili drugo ime. Mješale su se tu suze i znoj jer je bila strahovita sparina a onda je na red došao general Čuskić i onako vojnički obratio se prisutnima.

Spomenu je on tu i naše šehide ubijene u Kozarcu ali i one koji su žudili za svojim Kozarcem i željeli borbom doći na svoja ognjišta. Spomenuo je majke boraca, šehida koji moraju biti ponosni na svoje najmilije jer Kozarac je toliko dao boraca, onih koji su se borili za jedinu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Potom je obavljen akšam namaz i safovi su bili prepuni, dok je napolju počela padati neka topla kiša, kao da naš Kozarac plače za svojim Kozarčanima koji u tuđini i na ovolikoj daljini sjećaju se dana kada je napadnuto najljepše mjesto na kugli zemaljskoj. Imao se osjećaj da to padaju one suze kada smo pogledom, u onim stočnim vagonima napuštali svoj zavičaj dok se plamen uhvatio do neba od onoga što smo godinama gradili. Tihe munje su presjecale oblačno nebo i izgledale su kao prkos Kozarčana na nezaborav i da svoj Kozarac učine ponovo svojim domom, ljepšim i uspješnijim.

Zatim su Kozarčani ali i drugi večerali ona prava Kozaračka jela, od dilje do kvrguše. Moramo ovaj put spomenuti da su se Kozarčanke izuzetno pokazale u pripremanju hrane. Hrane je bilo u izobilju a dogovor je bio da budu servirana, specijalno za ovu priliku samo Kozarčka jela. Sabaheta Kahriman je sa našim hanumama, majkama i sestrama odradila izuzetan posao. Naravno u pomoći pri serviranju je bio kao i uvijek, vrijedni i u svakoj hajirli akciji prisutni, Kamber Hadžić. Klanjao se i jacija namaz i Kemal ef. Karić nije skrivao radost što je vidio toliki broj u safovima.

Ovo bio bilo jedan kratak izvještaj ali se nadamo da će vam slike prikazati kakava je bila atmosfera. General Čuskić vas sviju poselamljuje, a naročito Švabu, a mi „Udruženje Kozarčana“ vas sviju pozivamo na „Susrete Bošnjaka“ koji se održavaju ove sedmice u Čikagu i na „Veliki Kozarački piknik“ koji će se ove godine održati 25. Juna u Čikagu, pa ko je u mogućnosti – bujrum, svi ste dobro došli. O programu ćete biti naknadno obavješteni ali je jedno sigurno da će ovaj piknik, ako Bog da, uz svog heroja kao gosta, biti nešto nezaboravno.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.