Delalić: Praljak laže, imam snimku tenka koji ruši Stari most


Skoro trinaest godina nakon rušenja Starog mosta Avaz uspio je pronaći ekskluzivni snimak tenka HVO-a u trenutku dok 8. studenog 1993. godine s brda Stotina iznad Mostara granatira Stari most, a kojeg je dan kasnije isti tenk uspio i potpuno srušiti.

Snimak je amaterskom kamerom napravio je Enes Delalić, bivši pripadnik MUP-a Republike BiH, danas profesionalni vozača autobusa, koji živi u mostarskoj ulici Gojka Vukovića 75. Snimak je do danas bio u privatnoj arhivi Delalića, nikada nije javno objavljen i za njega niko nije znao, piše Avaz.

Prvi i jedini snimak

– To je prvi i jedini snimak tenka koji je 8. studenog 93. godine cijeli dan granatirao Stari most i uspio potpuno uništiti njegovu strukturu, a dan kasnije ga uspio i potpuno srušiti u Neretvu. Snimao sam ga popodne dok je ispaljivao granate na most. Tada potpuno uništena struktura Starog mosta, tako da je ujutro narednog dana ostalo zadati mu posljednji udarac. Tvrdim da je granatiranje i konačno rušenje mosta uradio tenk kojeg sam uspio snimiti ”“ kaže Delalić, koji je Avzovim novinarima ispričao je kako je napravio povijesni snimak:

Mjesto pokazale majka i kći

– Tog dana 8. studenog sam čuo da HVO tenkom gađa Stari most. U tom trenutku bio sam na dužnosti u ulici Alekse Å antića. Kada se završila moja smjena, uzeo sam svoju amatersku kameru kojom sam i ranijih dana i tjedana snimao granatiranja objekata po Mostaru, te otišao na lice mjesta.
Snimao je iz kuće Zulfe Boškaila u naselju Tekija, na lijevoj obali Neretve.
– Mjesto odakle je djelovao tenk pokazale su mu majka i kći, Mejrema i Zejna Hadžić koje su živjele u spomenutom stanu. Snimao sam s bočne strane. U početku ga nisam vidio, ali sam ga uspio snimiti kada je počeo pucati po Starom mostu. ”“ priča Delalić.

Snimak od pet minuta

Snimak, kako su se uvjerili novinari Dnevnog avaza, traje 5 do 6 minuta. Toliko su, naime uspjele izdržati baterije kamere koju je imao Delalić. Kaže da se bojao da će ga pogoditi snajper koji je u to vrijeme vrebao po Mostaru, pa se nije smio previše izlagati kako bi napravio bolji snimak.
Ipak, uspio je snimiti oko deset ispaljivanja granata s brda Stotina na Stari most.

– Na snimci se čuje zvuk tenka i vidi se dim u trenutku dok se kreće. Kratko se vidi cijev tenka, a onda i njegovo pucanje – zastrašujuća eksplozija i veliki prasak ”“ kaže sugovornik Avaza.
Dnevni avaz također piše kako je Delalić snimku iz svojih arhiva odlučio izvući nakon ”podvale skupine stručnjaka iz Zagreba, koji su po nalogu Slobodana Parljka napravili ekspertizu prema kojoj je Stari most srušen eksplozivom Armije BiH “.

Podvale bole

– Želim da se uz pomoć ovog snimka potvrdi da je tenk HVO-a pucao s brda Stotina na Stari most. Nakon ovog snimka u to nema nikakve sumnje. Bio sam borac i bole me podvale da Stari most nije srušen tenkovskim granatama. Ovim je definitivno osporena teza Slobodana Praljka i njegovih stručnjaka. A ovdje konačno nema laži, ovo je nesporan dokaz, snimka pokazuje sve. Ne može jedan Praljak pričati laži kada su mnogi građani vidjeli djelovanje tenka, a ja i snimio ”“ rekao je Delalić.

Logoraši kao živi štit

Naglašava kako je spreman pojaviti se u Haagu i svjedočiti o onome što je vidio i snimio. Javno je pozvao istražitelje haaškog suda da pogledaju njegov snimak.
– Nije me strah. Domoljub sam i želim da se dokaže istina. Govorit ću bez ikakvih ustupaka. Zato sam spreman govoriti istinu ”“ kaže Enes.
Mada ih nije vidio, Delalić kaže da su drugi pripadnici Armije BiH vidjeli da su oko tenka kojeg je snimio bili logoraši iz Heliodroma, koji su bili živi štit tenka koji je pucao. On kaže da oni, ukoliko je neko od njih preživio, mogu potvrditi istinu o pucnjavi tenka HVO-a, prenosi Dnevni avaz.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.