Liga prvaka: Zbog slike u dresu Barcelone suspendiran sudija finala


Nakon skandala koji je nastao kada su norveške novine “Drammens Tidend” objavile sliku Olea Hermanna Borgana, pomoćnog sudije za finalni susret Lige prvaka, koji se slikao u Barceloninom dresu, UEFA je reagirala suspenzijom Norvežanina, te delegirala njegovog sunarodnjaka Arilda Sundeta.

Čelnici UEFE su procijenili da je Norvežanin napravio ogromnu glupost, što je Borgan i priznao, braneći se da je njegova ideja bila da se slika u majicama oba kluba, no Arsenalovu nisu imali. Glavni sudija večerašnjeg finalnog susreta Terje Hauge našao se jučer pod paljbom pobješnjelih engleskih novinara, a čak ga je i UEFA primorala da objasni postupak svog pomoćnika.

“Bio je to prilično glup i nesmotren potez. No, Borgan je to učinio isključivo kao dio ceremonije uoči finala”, kazao je Hauge.

I norveški sudijski delegat Rune Pedersen ostao je iznenađen Borganovim potezom, naročito jer se zna da postoji nepisano pravilo koje kaže kako sudije uoči utakmice ne bi smjeli činiti ništa što bo moglo dovesti u pitanje njihovo poštenje i profesionalnost.

No, treneri Barcelone i Arsenala, Frank Riijkard i Arsene Wenger, skandalu iniciranom ponajviše od strane engleskih novinara, nisu pridali veći značaj.

“Mogli su Borganu dati i Arsenalovu majicu da navuče i sve bilo u redu”, kazao je Rijjkard, koji je kao igrač dva puta osvojio najprestižniju evropsku titulu.

Wenger se na upit o aferi tek nasmijao, uz riječi da potpuno vjeruje sudijama, bez obzira čiju majicu imaju na sebi.

“Finala, osim prošlogodišnjeg između Liverpoola i Milana, ne donose mnogo golova, ali mi ćemo to večeras nastojati promijeniti i prirediti festival golova, kao što je Sevilla uspjela u finalu Kupa UEFA”, izjavio je Brazilac Ronaldinho najavljujući večerašnje finale Lige prvaka između Barcelone i Arsenala.
Uvijek gladan golova, Ronaldinho se osvrnuo i na polufinalnu utakmicu sa Milanom.

“Utakmice s njima obećavale su mnogo golova, ali u uzvratnom susretu nitko nije zatresao mrežu. Ali sad to želimo nadoknaditi i postići mnogo golova u finalu”, rekao je on.

Iako je uvijek u centru pažnje, Ronaldinho smatra kako neće on donijeti prevagu, nego vezni red.

“Bitka za sredinu terena odlučuje ko će dobiti utakmicu. Arsenal ima Fabregasa, Gilberta i Hleba, dok su s naše strane Deco, Edmilson i Iniesta. Arsenal je odlična ekipa, koja igra vrhunski nogomet. Henry, Ljungberg i Pires predvode ujednačenu ekipu koja igra napadački nogomet i bit će iznimno teško pobijediti ih”, rekao je Ronaldinho.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.