Amandmani na ustav važan korak naprijed i treba ih usvojiti


Jedinstven stav svih zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država uključujući i međunarodnih finansijskih institucija i nevladinih organizacija je da su amandmani na Ustav Bosne i Hercegovine važan korak naprijed i da ih treba usvojiti, izjavio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

On je, po povratku iz višednevne posjete SAD-u, na Sarajevskom aerodromu kazao kako su američki zvaničnici iskazali zabrinutost zbog neusvajanja ustavnih amandmana smatrajući da BiH sebi ne može priuštiti da izgubi još četiri godine. Prema Tihićevim riječima, oni su izrazili bojazan da će to usporiti proces reintegracije zemlje i njen put prema članstvu u euroatlantskim strukturama te radikalizirati situaciju u zemlji.

-Oni smatraju da amandmane treba što prije usvojiti i početi pripreme za drugu fazu reformi, izjavio je Tihić.

Upozorio je da podrška finansijskih institucija kao što su Svjetska banka i Međunarodni momentarni fond, dobrim dijelom ovisi od usvajanja amandmana na Ustav jer oni kao i EU i NATO za partnera i pregovarača žele državu koja će biti kompetentna ne samo da pregovara već i da implementira dogovoreno.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.