PENTAGON KRIJUMČARIO ORUŽJE IZ BiH I SRBIJE LIBERIJI I SADAMU HUSEINU

PENTAGON KRIJUMČARIO ORUŽJE IZ BiH I SRBIJE LIBERIJI I SADAMU HUSEINU


“Guardian” piše da je Pentagon u protekle dvije godine iz BiH u Irak izvezao hiljade komada vatrenog oružja koristeći za to mrežu privatnih kompanija, a jedna od njih je, kao firma za krijumčarenje oružja, na crnoj listi i Vašingtona i UN.

List navodi da su neke od firmi, koje su pod pokroviteljstvom Pentagona radile na ovom poslu prije četiri godine, bile uključene i u tajne isporuke naoružanja iz Srbije i BiH Liberiji i Sadamu Huseinu.
Dok visoki zapadni zvaničnici u BiH strahuju da je dio oružja, nabavljenog po najnižoj mogućoj cijeni, možda pao u pogrešne ruke, funkcioneri NATO-a tvrde da je riječ o najvećoj isporuci naoružanja iz tog dijela bivše Jugoslavije poslije Drugog svjetskog rata.



Prema izvještaju Amnesty Internationala, američka Vlada je organizovala isporuku 200 hiljada automtaskih pušaka “kalašnjikov” iz BiH u Irak, ali, uprkos tvrdnji da je oružje bilo namjenjeno novoj iračkoj armiji, nema dokaza da su automatske puške stigle do krajnjeg korisnika.
” Guardian” piše i da su evropska administracija u BiH i nevladine organizacije angažirane na skladištenju i uništavanju od rata preostalog oružja bijesni na Vašington što je tajnom operacijom “oružje za Irak” potkopao program razoružavanja u BiH.

Teško je, kaže jedan od britanskih stručnjaka zaduženih za tu oblast, ubijediti ljude da unište oružje kada svi čuvaju ono što imaju čekajući na “ujka Sema” da dođe sa šakom dolara.
“Amnesty International” tvrdi, pozivajući se na izjave nadležnih u Iraku, uključujući i američkog generala neposredno odgovornog za opremanje iračke vojske, da u Irak “nije stiglo nikakvo oružje iz BiH”, piše “Guardian”.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.