PENTAGON KRIJUMČARIO ORUŽJE IZ BiH I SRBIJE LIBERIJI I SADAMU HUSEINU

PENTAGON KRIJUMČARIO ORUŽJE IZ BiH I SRBIJE LIBERIJI I SADAMU HUSEINU


“Guardian” piše da je Pentagon u protekle dvije godine iz BiH u Irak izvezao hiljade komada vatrenog oružja koristeći za to mrežu privatnih kompanija, a jedna od njih je, kao firma za krijumčarenje oružja, na crnoj listi i Vašingtona i UN.

List navodi da su neke od firmi, koje su pod pokroviteljstvom Pentagona radile na ovom poslu prije četiri godine, bile uključene i u tajne isporuke naoružanja iz Srbije i BiH Liberiji i Sadamu Huseinu.
Dok visoki zapadni zvaničnici u BiH strahuju da je dio oružja, nabavljenog po najnižoj mogućoj cijeni, možda pao u pogrešne ruke, funkcioneri NATO-a tvrde da je riječ o najvećoj isporuci naoružanja iz tog dijela bivše Jugoslavije poslije Drugog svjetskog rata.



Prema izvještaju Amnesty Internationala, američka Vlada je organizovala isporuku 200 hiljada automtaskih pušaka “kalašnjikov” iz BiH u Irak, ali, uprkos tvrdnji da je oružje bilo namjenjeno novoj iračkoj armiji, nema dokaza da su automatske puške stigle do krajnjeg korisnika.
” Guardian” piše i da su evropska administracija u BiH i nevladine organizacije angažirane na skladištenju i uništavanju od rata preostalog oružja bijesni na Vašington što je tajnom operacijom “oružje za Irak” potkopao program razoružavanja u BiH.

Teško je, kaže jedan od britanskih stručnjaka zaduženih za tu oblast, ubijediti ljude da unište oružje kada svi čuvaju ono što imaju čekajući na “ujka Sema” da dođe sa šakom dolara.
“Amnesty International” tvrdi, pozivajući se na izjave nadležnih u Iraku, uključujući i američkog generala neposredno odgovornog za opremanje iračke vojske, da u Irak “nije stiglo nikakvo oružje iz BiH”, piše “Guardian”.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.