Ministarstvo odbrane BiH još nije u mogućnosti komentirati izvještaj AI


Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine ne raspolaže izvještajem u cjelini i nije u mogućnosti komentirati pojedine navode iz izvještaja Amnesty Internationala.

Tokom 2004. i 2005. godine za potrebe nove Vlade u Iraku izvezeno je nešto manje od 200.000 pušaka i oko 28 miliona metaka. U tom razdoblju nije bio na snazi moratorij na izvoz malog i lakog naoružanja i transfer je realiziran sukladno važećim zakonskim propisima u BiH i uz nadzor SFOR-a, odnosno EUFOR-a. Poznato je kako nad poslovima uvoza i izvoza naoružanja i vojne opreme kontrolu vrši Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo obrane BiH daju suglasnot sukladno svojim nadležnostima.

Ministarstvo obrane BiH cijeni da su u zadnjih nekoliko godina značajno unaprijeđeni instrumenti i procedure kontrole izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme te da su bitno sužene mogućnosti zloupotrebe u transferima, odnosno ilegalnog kretanja naoružanja.

S tim u svezi, poseban je doprinos Ministarstva obrane BiH kroz uvođenje moratorija na izvoz malog i lakog naoružanja koji je trenutno na snazi. Također, ovaj proces dodatno je transparentan kroz cjelovita izvješća koja Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dva puta godišnje dostavlja Parlamentarnoj Skupštini BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.