Dodik: Podnijet ću ostavku


Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će podnijeti ostavku ukoliko Narodna skupština odluči da prihvati principe i mišljenje koje je doneseno 3. maja u Direkciji za reformu policije u BiH.

“Prihvatit ću, naravno, svaku odluku ovog parlamenta. Ukoliko parlament odluči da se principi i mišljenje koje je doneseno 3. maja implemetira i prihvati, imate moju neopozivu ostavku”, rekao je Dodik u obraćanju Narodnoj skupštini koja danas razmatra tok reforme policije u BiH. Naglasio je da je za njega neprihvatljivo doneseno mišljenje Direkcije zato što je usvojeno preglasavanjem i da taj stav zastupa i sada nakon posljednjeg upozorenja Vijeća za implementaciju mira, jer ne odgovora postignutom Sporazumu o reformi policije.

Ponovio je da neće prihvatiti nametnuta rješenja o reformi policije u BiH koja nisu plod konsenzusa i po cijenu prekida pregovora o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom.

On je kazao da RS ima prag i nivo ispod kojeg neće ići, bez obzira na to koliko je značajno integriranje BiH u evropske tokove.

“Mislim i da nije korektno uslovljavati nas takvim zahtjevima”, kategoričan je Dodik.

Entitetski premijer je kazao da će odbaciti bilo kakvo nastojanje da se u oblasti reforme policije nametne bilo koji propis visokog predstavnika ili bilo koga drugog, jer se takve najave mogu čuti u posljednje vrijeme.

Istaknuo je da rješenje moraju naći bh. političari i da ne prihvata sadašnji način rada Direkcije za restrukturiranje policije u BiH.

Po njegovim riječima, trenutno je izlaz iz cijele situacije da se sav proces vrati na početak ili s druge strane prihvati, za što on nije, jer su naknadno došla tumačenja tri evropska principa u reformi policije koja nisu prihvatljiva.

Pojasnio je da u reformi policije RS prihvata zakon o policiji na nivou BiH, utvrđivanje budžeta za policiju na nivou BiH, te traži da se u zakonu sve jasno precizira.

“Prihvatamo i da nema zakona o unutrašnjim poslovima u RS-u”, naveo je Dodik i dodao da kada je u pitanju budžet on mora imati precizirane sve elemente koji će se implemitarti i putem trezorskog sistema u RS-a.

Kako je precizirao, RS prihvata i da se iz ministarstva na nivou BiH vrši koordiniranje i upravljanje određeim aktivnostima od značaja na nivou BiH te da na jednom nivou bude centralna evidencija, forenzika, te obrazovanje.

“Ako to nije dovoljno, onda, morate čekati izbore”, kazao je Dodik napominjući da će i nakon izbora imati iste takve stavove.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.