Bosanske piramide su postale realnost


Dvadeset dana nakon početka ovogodišnje geo-arheološke kampanje otkopavanja Bosanske piramide Sunca rezultati su izvanredni, stoji u posljednjem saopštenju Fondacije “Arheološki park Bosanska piramida Sunca”.

Ključni materijalni dokazi o postojanju kamenih blokova koji grade zidove piramide su pronađeni na svim otkopnim sekcijama koje su dosada urađene: na istočnoj, zapadnoj i sjevernoj strani piramide. Njihova težina je između 5-30 tona i po tome odgovaraju sličnim monolitima upotrebljenim u gradnji piramida u Meksiku i Egiptu.

Kritizerski nastup manjeg dijela stručne javnosti u BiH i optužbe o tobožnjem «uništavanju stećaka i grobnica» su se pokazale neosnovanim. Bosanski seljak iz Srednjeg vijeka, a niti «primitivni pećinski ljudi» iz neolita nisu imali tehnologiju ni znanje za obradu i transport tridesettonskih kamenih blokova.

Jednostavno treba priznati činjenicu da ti blokovi postoje i da svi dosadasnji naučno utemeljeni dokazi ukazuju na samo jednu mogućnost: Bosanske piramide su postale realnost.

Pravilna geometrija piramide Sunca sa četiri strane, perfektna orijentacija prema stranama svijeta što je karakteristika u gradnji piramida, satelitske, termalne i radarske analize, geodetski i topografski dokazi, geološko-sedimentološki izvještaji, astronomska i geometrijska korelacija tri bosanske piramide Sunca, Mjeseca i Zmaja, nezavisne potvrde iz Geodetskog zavoda BiH i Katastarskog ureda općine Visoko… svi oni ne ostavljaju mjesta sumnji da se u središnjoj BiH krije veličanstveni piramidalni kompleks iz daleke prošlosti.

Čak su i potpisnici «peticije za zaustavljanje radova» priznali da su bili u krivu. Magistar arheologije Mirko Babić, direktor muzeja Semberija je, nakon prvog obilaska arheološke lokacije Bosanske piramida Sunca, izjavio da «nema uništavanja srednjovjekovnog grada ili neolitske nekropolje», da se «projektu pristupilo na stručan način», i da «zaslužuje punu podršku». Za kamene blokove je izjavio da su «vrlo interesantni». Drugi potpisnik peticije, prof. Lovrenovic je za kamene blokove izjavio da «nema objašnjenja za njih».

Fondacija još jednom poziva skromne bosanske naučne i stručne potencijale da se ujedine oko ovog projekta značajnog za svjetsku kulturnu baštinu. Bosanska pamet je u stanju da se svijetu predstavi u afirmativnom svijetlu, a njene institucije pri tome trebaju pokazati odgovornost da su dorasle ovom civilizacijskom izazovu, navodi se u saopštenju Fondacije “Arheološki park Bosanska piramida Sunca”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.