Del Ponte: Vlasti u Beogradu su me obmanule


Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte izjavila je danas, na konferenciji za štampu u Haagu, da se osjeća obmanutom kad je riječ o hapšenju Ratka Mladića zato što joj je još krajem marta rečeno da je hapšenje bivšeg generala vojske bosanskih Srba pitanje dana ili nedjelja.

“Posebno je razočaravajuće što, uprkos obavezi datoj na najvišem nivou (u srpskoj vladi), Ratko Mladić još nije uhapšen i prebačen u Haag”, izjavila je Del Ponte. Prema njenim riječima, čini se da su najveći napori vlasti u Srbiji bili da se Mladić primora na dobrovoljnu predaju, što je, kako je rekla, bilo potpuno nerealno.

“Jutros sam (telefonom) razgovarala s evropskim komesarom za proširenje Ollijem Rehnom i prenijela mu negativnu ocjenu o saradnji SCG s Tribunalom”, izjavila je Del Ponte.

Nesaradnja SCG s Haškim tribunalom ogleda se i u tome, dodala je, što nema napretka u lociranju nijednog od ukupno šest preostalih haških bjegunaca – Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Zdravka Tolimira, Gorana Hadžića, Stojana Župljanina i Vlastimira čorđevića.

Del Ponte je ocijenila da nije sasvim zadovoljna ni saradnjom SCG kad je riječ o pristupu arhivskim dokumentima.

Ona je, međutim, pohvalila SCG na uspješnom ostvarenju dobrovoljne predaje haških optuženika između decembra 2004. i aprila 2005. godine.

“Poslije tog datuma – od 25. aprila 2005. – u saradnji Beograda s Tribunalom nema napretka”, kazala je Del Ponte.

“Napori koje određene civilne i vojne službe preduzimaju”, dodala je, “nisu me ubijedili da postoji koordiniran plan radi hapšenja i prebacivanja preostalih optuženika u Haag”, javio je Tanjug.

Del Ponte je, naposljetku, kazala da će u junu izvijestiti Vijeće sigurnosti UN-a o “vrlo nezadovoljavajućoj situaciji” kad je riječ o saradnji SCG s Haškim tibunalom.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.